Δύο εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν στο Μαυρόβατο και στο Παρανέστι Δράμας.

Στις 8 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Μαυροβάτου Δράμας, όπου η Φανή Δημητριάδου, τοπική σύμβουλος Μαυροβάτου Δράμας, πρόεδρος του υπό ίδρυση «Έξ Αργυρουπόλεως και Κάρς», έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά για τα θύματα της άλωσης της Πόλης και του ποντιακού Ελληνισμού.

Στις 20 Μαΐου 2017 μετά τον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρανέστι, χαιρέτησε την εκδήλωση μνήμης με ιστορική αναφορά ο Κυριάκος Σαχανίδης στο αμφιθέατρο του Δήμου.

MABROBATOS.PARANESTI.GENOKTONIA.2017.2

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η ερασιτεχνική θεατρική παράσταση η «Ανταλλαγή» του Κυριάκου Σαχανίδη, από τον υπό ίδρυση Λαογραφικό Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας «Εξ Αργυρουπόλεως και Κάρς», σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο Τεμένους Παρανεστίου.

MABROBATOS.PARANESTI.GENOKTONIA.2017.3

Την παράσταση πλαισίωσε με την φωνή της η Γεωργία Καλαϊτζίδου αποδίδοντας το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα», ενώ σε όλη τη διάρκεια της παράστασης υπήρχε μουσική επένδυση με την ποντιακή λύρα, με τον Κώστα Παπαδόπουλο, Γιώργο Αυγιτίδη και στο νταούλι Βασίλη Αυγιτίδη.

MABROBATOS.PARANESTI.GENOKTONIA.2017.1

Οι εκδηλώσεις μνήμης έκλεισαν, με τον χορό των χορών, πυρρίχιος ή Σέρρα, από τους χορευτές του Τεμένους Παρανεστίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές ήταν μια εξαιρετική παράσταση που απέσπασε πολλά χειροκροτήματα και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης!

Η είσοδος για το κοινό στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη.