Εκδήλωση με θέμα «Μνήμη Γενοκτονίας Ελλήνων και Ελληνίδων» οργανώνει ο δήμος Θερμαϊκού, σε συνεργασία με τον «Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Μεσημερίου» και τον «Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017 στις 19.00 στο θέατρο ΚΑΠΠΑ στην Περαία με ομιλητή τον Θεοφάνη Μαλκίδη, δρα Κοινωνικών Επιστημών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν χοροί

α) από τον Πόντο, Μορφωτικός όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες»

β) από τη Θράκη «Σύλλογος Ποντίων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας» 

και τη Μικρά Ασία «Σύλλογος φίλων Θερμαϊκού "Απόλλων"».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι μια ιερή υπόθεση που στοίχισε τις ζωές 1.000.000 Ελλήνων στη Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία. Εκτός από την τιμή στην Ημέρα Μνήμης που έχει οριστεί για κάθε προσφυγική ομάδα οφείλουμε για να είμαστε επιτυχείς στον αγώνα για Διεκδίκηση και Αναγνώριση της Γενοκτονίας να προβούμε σε κοινές δράσεις.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η ευρύτερη ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας και των δεινών που υπέστη ο Ελληνισμός της Ανατολής, εξετάζοντας και προβάλλοντας το γεγονός αυτό σε μια οικουμενική διάσταση, δίχως διαχωρισμούς σε Ανατολικοθρακιώτες, Βορειοθρακιώτες, Μικρασιάτες, Ποντίους.

THERMAIKOS.GENOKTONIA.PROSKLISI.3.6.2017

Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αναγνωριστούν διεθνώς τρεις διαφορετικές Γενοκτονίας. Μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, εκκλησία, πολιτικές δυνάμεις, αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ομοσπονδίες και απαιτήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής έχουμε πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας διεθνώς και να υπάρξει ηθική δικαίωση για όλους τους σφαγιασθέντες και εκδιωχθέντες από τις προγονικές εστίες, τους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες προγόνους μας», καταλήγει η ανακοίνωση των διοργανωτών.