Με μαρτυρίες επιζησάντων της Γενοκτονίας, που παρουσιάζουν παραστατικά τα βάσανα, που υπέφεραν οι Έλληνες του Πόντου και το τραύμα, που έφεραν για την υπόλοιπη ζωή τους, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργήθηκε το βίντεο «Είμαστε αυτοί, που επέζησαν» (We are those who survived), προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η εκδήλωση «The destruction of an ancient civilisation: the Genocide of the Greeks of the Ottoman Empire», που η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων πραγματοποιεί στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο την Τετάρτη στης 24 Μαΐου.

Το βίντεο ξεκινά με την επιστολή του Αλέξανδρου Ακριτίδη προς την οικογένειά του, που έγραψε μέσα στις φυλακές της Αμάσειας, λίγες μέρες πριν τον απαγχονισμό του. Η επιστολή αποτελεί και αυτή μνημείο μνήμης, που επέζησε της Γενοκτονίας και μεταφέρει τη μαρτυρία ενός ευγενούς, ευπατρίδη ποντίου. Το τρυφερό κείμενο της επιστολής αποδίδει ώστε να μας συγκινεί, ο γνωστός ηθοποιός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Ακολουθούν αποσπάσματα μαρτυριών επιζησάντων και οι καθηλωτικές ερμηνείες των ηθοποιών Δημοσθένη Ξυλαρδιστού, Ελένης Κιλινκαρίδου και Φίλιππου Τσαουσέλη.

Το βίντεο τελειώνει με την αφήγηση από τον κύριο Γιάννη Κοσμίδη των όσων ανέφερε ο επιζήσας της Γενοκτονίας Γιάννης Ποσινακίδης. Ο Γιάννης Ποσινακίδης γεννήθηκε στη Ματσούκα του Πόντου και μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας εγκαταστάθηκε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Σε τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου τη δεκαετία του 90’, προκειμένου να τιμήσει τους κατοίκους των δύο χωριών, που είχαν γεννηθεί στον Πόντο, συγκινημένος από την τιμή που γινόταν στο πρόσωπό του, είχε πει πως, καθώς ήταν μεγάλος σε ηλικία και ανέμενε πως αργά ή γρήγορα θα έφευγε από τη ζωή, θα μετέφερε στους γενοκτονημένους συμπατριώτες τους, πως οι Πόντιοι ακόμη τιμούν τη μνήμη τους και τους θυμούνται.

Πληροφορίες από youtube

Τίτλος: Είμαστε αυτοί που επέζησαν / We are those who survived

Κείμενο: Η ταινία μικρού μήκους «Είμαστε αυτοί που επέζησαν» είναι μία εικαστική παρουσίαση του δράματος, που βίωσαν τα θύματα και οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι μαρτυρίες των επιζησάντων είναι η αδιάψευστη απόδειξη της ιστορικής πραγματικότητας. Οι Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής έχοντας για αιώνες ζήσει μεγαλουργώντας στις πατρογονικές τους εστίες Γενοκτονήθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, στα πλαίσια της πολιτικής του Παντουρκισμού του Μουσταφά Κεμάλ.

Η ταινία είναι μία παραγωγή της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων στα πλαίσια της δράσης της για τη Διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαουσέλης

Φιλική συμμετοχή: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Ελένη Κιλινκαρίδου, Φίλιππος Τσαουσέλης.

Αφήγηση: Γιάννης Κοσμίδης

Επιλογή κειμένων: Φίλιππος Τσαουσέλης, Ελένη Μεντεσίδου

Αγγλική μετάφραση: Κέλλυ Πιλαλίδου

Μοντάζ: Θανάσης Σπυρόπουλος

Ήχος - μιξάζ: Φώτης Δάββος

Ευχαριστούμε τους Γιάννη Χατζηελευθερίου και Γιώργο Δαβιτίδη

Μουσική: Παραδοσιακή

Λύρα: Κώστας Πετρίδης

Τα κείμενα προέρχονται από το συλλογικό έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η έξοδος.

Η έξοδος : Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου, Π. Μ. Κιτρομηλίδης (επιμ.) Αθήνα, 2013. τ.3.

Η έξοδος : Μαρτυρίες από τον Ανατολικό Παράλιο Πόντο, Π. Μ. Κιτρομηλίδης (επιμ.) Αθήνα, 2015. τ.4.

Δείτε το βίντεο στο ακόλουθο Link