ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Η απόδοση τιμής στη μνήμη των 353.000 νεκρών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έφερε στην ίδια πλατεία και στους δρόμους της Στουτγάρδης, εκατοντάδες Έλληνες απογόνους των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, της Θράκης, Τούρκους υπηκόους, απογόνους των Ελλήνων που ως μουσουλμάνοι έμειναν στην Τουρκία, Κούρδους, Τσερκέζους, και εκπροσώπους άλλων μειονοτήτων, οι οποίοι διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μνήμη και ζήτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων των Ασσυρίων και των Αραμαίων.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 9

Στην πλατεία απέναντι από το ελληνικό προξενείο της Στουτγάρδης, το ραντεβού των πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης, δόθηκε στις 4 το μεσημέρι για να ξεκινήσει η πορεία, όμως από τις 3 το μεσημέρι εκατοντάδες νέες και νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι, είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 7

Όταν ξεκίνησε η πορεία επικεφαλής τέθηκαν οι λυράρηδες, όλα νέα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμανία και έμαθαν να παίζουν στις τοξαριές του εθνικού μουσικού οργάνου των Ελλήνων του Πόντου, άρχισαν να παίζουν μοιρολόγια για  να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 8

Αντιλαλούσαν στους δρόμους της Στουτγάρδης, τα τραγούδια του ποντιακού λαού, «Αητέντς επερηπέτανεν, ψηλά σα επουράνια», «την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα, λύουμαι κι αρωθυμώ, ν’ ανασπάλω κι επορώ».

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 11

Από πίσω εκατοντάδες πολίτες που δεν ξεχνούν και αγωνίζονται για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του  Πόντου, ακολουθούσαν σε μια σιωπηλή πορεία στους δρόμους της Στουτγάρδης, πέρασαν μπροστά από το δημαρχείο της πόλης, και εκατοντάδες Γερμανοί πολίτες παρακολουθούσαν την πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία όπου υπάρχει το μνημείο του ολοκαυτώματος.

 STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 15

Εκεί άρχισε μπροστά αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 1

Τους διαδηλωτές υποδέχθηκε ο δρ. Γιάννης Μωυσίδης, και έδωσε το λόγο στους ομιλητές.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.THEOXAROUS.ELENH.20.1.2017 2

Πρώτη πήρε  το λόγο και μίλησε ια το νόημα της γενοκτονίας η ευρωβουλευτής  και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κύπρο, Ελένη Θεοχάρους, η οποία καυτηρίασε την πολιτική της ανοχής απέναντι στο έγκλημα από τις κυβερνήσεις, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει και αναγνωρίστηκε η γενοκτονία από τους αγώνες των απογόνων των γενοκτονηθέντων προσφύγων Ελλήνων του Πόντου.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.WILI.HALTER.20.1.2017 4

Στη συνέχεια ο βουλευτής από τη Στουτγάρδη, ο  Willi Halter αναφέρθηκε στην ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος να καταλάβει τι έγινε στις αρχές του περασμένου αιώνα με θύματα τους Έλληνες του Πόντου και τους Χριστιανούς της Μικράς Ασίας.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.TAMER.TSILIGKIR.20.1.2017 5

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, ο οποίος γεννήθηκε στη Λιβαρά του Πόντου και κρατήθηκε για περισσότερο από 10 χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας, τόνισε πως ο κεμαλισμός γέννησε το ναζισμό και τόνισε πως ακόμη και σήμερα η Τουρκία διαπράττει εγκλήματα σε βάρος των λαών της και γενοκτονίας και ζήτησε την απελευθέρωση του ελληνικής καταγωγής αγωνιστή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές, γιατί δηλώνει ευθαρσώς την ελληνική του καταγωγή, ζητάει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη σημερινή Τουρκία.

 STOUTGARTI.GENOKTONIA.OSIPIDIS.ANESTIS.20.1.2017 6

Ο Ανέστης Οσιπίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, τόνισε πως οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου θα αγωνίζονται σε όλα τα φόρα διεθνώς για να υπάρξει δικαίωση για το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος των προγόνων τους.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.SIDIROPOULOY.ELENH.20.1.2017 3

Κλείνοντας την εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών η Ελένη Σιδηροπούλου, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε πως ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν έρθει η τελική δικαίωση, για να αναγνωριστεί διεθνώς και από την Τουρκία το έγκλημα της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 13

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ολοκαυτώματος από τους εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης, τον θρακικό σύλλογο της Στουτγάρδης και τους εκπροσώπους των τουρκικών μειονοτήτων.

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 14

Ακολούθησε η κατάθεση ενός γαρυφάλου στο μνημείο από τους συμμετέχοντες στην πορεία και οι λυράρηδες μαζί με την Κούρδισα τραγουδίστρια και αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ. Καβάλι, απέδωσαν το μοιρολόι «την πατρίδα μ’ έχασα…».

STOUTGARTI.GENOKTONIA.20.1.2017 12

 

Στη συγκέντρωση και πορεία συμμετείχαν οι πρώην πρόεδροι της ΟΣΕΠΕ Γιάννης Μπουρσανίδης και Ηλίας Μαυρίδης, όπως επίσης και ο χορηγός της Ομοσπονδίας Αμανάτης Ταγκαλίδης.