Με βαθειά θλίψη πληροφορηθήκαμε την ξαφνική απώλεια του εκδότη Τάσου Κυριακίδη, εκλεκτού μέλους της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, στενού συνεργάτη και συμπαραστάτη τού εκδοτικού της έργου.

Ο αείμνηστος Τάσος Κυριακίδης, μια δυναμική προσωπικότητα, ιδιαίτερα στον χώρο των εκδόσεων, με τη σύσταση και πολυετή λειτουργία του Εκδοτικού Οίκου Αδελφών Κυριακίδη A.E., σφράγισε με το όνομά του τις εκδόσεις τις σχετικές με την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, μια δραστηριότητα πρωτοπόρα για την εποχή της.

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη, τόσο στον τομέα των εκδόσεών της όσο και στη διακίνηση του εκδοτικού της έργου. Τα βιβλία της Ε.Π.Μ. («Αρχείον Πόντου» -τόμοι, παραρτήματα, ειδικές εκδόσεις, λευκώματα, χάρτες, κ.ά.) περιλαμβάνονται στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου και παρουσιάζονται σε όλες τις εκθέσεις βιβλίων.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ικανοποιώντας το αίτημα της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., ανέθεσε στις Εκδόσεις Κυριακίδη τη διανομή του Παραρτήματος 36 του «Αρχείου Πόντου» (Άρτεμις Ξανθοπούλου - Κυριακού, Ευριπίδης Γεωργανόπουλος, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. «Οι Έλληνες του Πόντου και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (1461-1923)», Αθήνα 2015) στους φοιτητές της Έδρας.

Μία ακόμη σπουδαία συνεισφορά του εκδοτικού οίκου του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη προς την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών είναι η δωρεάν αποστολή όλων των εκδόσεών του, των σχετικών με τον Πόντο, προς τη Βιβλιοθήκη της Ε.Π.Μ. για την εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού της. Εκφράζουμε και δημόσια την ευγνωμοσύνη μας.

Για την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ξεχωρίζει, ωστόσο, η έκδοση, με δαπάνες του Εκδοτικού Οίκου των Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε., του τόμου 51 (2004 - 2005) του «Αρχείου Πόντου», στη μνήμη των γονέων τους Δέσποινας και Ιωάννη Κυριακίδη εξ Αργυροπόλεως και του τόμου 52 (2007) του «Αρχείου Πόντου», με δαπάνες των τέκνων του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη, Δέσποινας και Παύλου, στη μνήμη της μητέρας τους Βικτωρίας Κυριακίδου.

Ο Τάσος Κυριακίδης δυναμικός, δημιουργικός και γενναιόδωρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Η ποντιακή οικογένεια γίνεται φτωχότερη με την απώλειά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Μ. εκφράζει προς τα μέλη της οικογένειάς του θερμά συλλυπητήρια κι εύχεται ο Θεός να τον αναπαύσει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών 

Περισσότερα για τον αιφνίδιο θάνατο του Τάσου Κυριακίδη, διαβάστε στο ακόλουθο Link