Στην «αναβίωση» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστήμιου», προχωράει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και για το σκοπό αυτό παραχωρεί συνέντευξη τύπου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την οποία όμως θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και διαδικτυακά τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μέσω του υπολογιστή τους σε απευθείας μετάδωση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, θα δοθεί συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Νίκης 13, 2ος όροφος με θέμα την πρωτοβουλία «αναβίωσης» του θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα παρουσιαστεί η ιστορική αναδρομή στην πρώτη οργάνωση «Λαϊκού Πανεπιστημίου», στους κόλπους του Σωματείου μας, το 1936, με εμπνευστή τον αείμνηστο Θεοφύλακτο Θεοφύλακτο, καθώς και η τωρινή πρωτοβουλία μας για αναβίωση του θεσμού (ετήσιο πρόγραμμα διαλέξεων - μαθημάτων, θεματικές ενότητες, ομιλητές, τρόπος παρακολούθησης κ.λπ.).

Θα υπάρχει πρόνοια για τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων που επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Με ανακοίνωσή της η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο Πρόεδρος, Γιώργος Λυσαρίδης και η Γενική Γραμματέας, Ανατολή Μεντεσίδου, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης «να παρακολουθήσουν (σε διαδικτυακή απευθείας μετάδοση) την παραπάνω εκδήλωση - συνέντευξη τύπου.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, στον αρχικό σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων, είχε εντάξει και την πρωτοβουλία «αναβίωσης» του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», τον οποίο είχε εμπνευσθεί ο αείμνηστος Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος και είχε μετουσιώσει το 1936 σε πράξη, καινοτόμο και πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη, με σειρά διαλέξεων και με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες.

Οι τωρινές συνθήκες, λόγω της πανδημίας του COVID-19, με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς και τα λοιπά προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, μάς οδήγησαν σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού δράσεων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, εγκαινιάσαμε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας. Έτσι, μέσω διαδικτύου, απευθύναμε ανακοινώσεις, αφιερώματα κ.α. και αναπτύξαμε τη δράση «60 χρόνια πίσω... Η ζωή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ», με την (ανά μήνα) αποστολή των ψηφιοποιημένων φύλλων της εφημερίδας που εκδίδονταν από το 1960.

Βρισκόμαστε τώρα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την πρωτοβουλία μας να αναπτύξουμε, μέσω διαδικτύου πάλι, το πρόγραμμα επαναλειτουργίας του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου». Το σκεπτικό της απόφασής μας, τον ετήσιο προγραμματισμό των διαδικτυακών διαλέξεων (από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι και τον Μάιο 2021), τις επιμέρους θεματικές ενότητες, τον τρόπο παρακολούθησης των διαλέξεων από τα μέλη και τους φίλους του Σωματείου μας, καθώς και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, θα ανακοινώσουμε σε ειδική εκδήλωση - συνέντευξη τύπου, την προσεχή Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.. Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε (αδαπάνως) την εκδήλωση, σε απευθείας μετάδοση (live streaming), ακολουθώντας έναν σύνδεσμο (link), τον οποίο θα σας αποστείλουμε την προηγουμένη της εκδήλωσης (Τρίτη 29/9).

Θέλουμε να είμαστε μαζί, με γέφυρα επικοινωνίας το διαδίκτυο, στην παρουσίαση αυτού του εγχειρήματος που αναβιώνει «ιστορική» πρωτοβουλία πεφωτισμένων ανθρώπων από την οικογένεια του Σωματείου μας. Με φιλικούς πατριωτικούς χαιρετισμούς».