Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 στο κέντρο «Ποσειδωνία» στη Χαλκίδα ο ετήσιος χορός του συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» και ταυτόχρονα έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας για το 2020.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» Κωνσταντίνος Καραγιάννης αφού καλωσόρισε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο και τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική τιμή να παρευρεθεί και να ευλογήσει τη βασιλόπιτα του συλλόγου, προσφώνησε τους επίσημους προσκεκλημένους, τους εκπροσώπους των αδελφών ποντιακών σωματείων και των πολιτιστικών σωματείων της Χαλκίδας και συνεχάρη τα μέλη του συλλόγου για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.20201

Στη συνέχεια ανέφερε πως η 9η Φεβρουαρίου που επιλέχθηκε για να λάβει χώρα ο ετήσιος χορός είναι μεταξύ άλλων και η παγκόσμια ημέρα με την οποία τιμάται η ελληνική γλώσσα. «Σήμερα θα τιμήσουμε την ελληνική γλώσσα που υπάρχει εδώ και 3500 χρόνια. Σήμερα θα τιμήσουμε την Πατρίδα μας κόντρα σε αυτούς που κρέμασαν σήμερα στα περίπτερα προκλητικά τη βιογραφία του σφαγέα Κεμάλ. Εμείς την πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων.

Πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και όχι την ενσωμάτωση της Θράκης, και του χρόνου θα βρισκόμαστε 200 χρόνια από την ένδοξη ελληνική επανάσταση για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Ξέρουμε λοιπόν την Ιστορία μας και την τιμούμε.

Εμείς οι Κομνηνοί της Εύβοιας έχουμε ένα τετράπτυχο αξιών. Τέσσερις αξίες, τέσσερις έννοιες που η κάθε μια αποτελείται από πέντε γράμματα. Πίστη, Χρέος, Μνήμη κι Αγάπη. Με αυτά πορευθήκαμε, με αυτά θα πορευθούμε τον καινούργιο χρόνο, και με αυτά θα πορευόμαστε πάντα.» επισήμανε ο Πρόεδρος.

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.20205

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος ευλόγησε τη Βασιλόπιτα του Συλλόγου και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο τον συνεχάρη για την ομιλία του ενώ μίλησε με τα θερμότερα λόγια για σύλλογο, την παρουσία του και την συνεισφορά του στην διάδοση και διάσωση της παράδοσης τόσο εντός όσο εκτός Εύβοιας.

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.20202

Στην εκδήλωση η μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων, συνεργατών και συνοδοιπόρων στο ταξίδι της παράδοσης δημιούργησε μια ζεστή ατμόσφαιρα η οποία σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία των χορευτών μας και τον εξαιρετικό συντονισμό του Διοικητικού Συμβουλίου συνέθεσαν ένα όμορφο σκηνικό προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία διασκέδασης. 

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.20203

Το κυρίως μέρος της εκδήλωσης άρχισε με την παρουσίαση χορών από το τμήμα εκμάθησης και το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου μας με τους ζιπκαλίδες και τις ζουπουνοφόρες να κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση. Τους χορούς παρουσίασε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Βασίλης Καρυοφυλλίδης ο οποίος έπαιξε νταούλι και συνόδεψε τους χορευτές μαζί με τους Νίκο Σοφιανίδη στη Λύρα και Χάρη Παπαδόπουλο στο Αγγείο τη φλογέρα και το ζουρνά. Τη σκυτάλη για το ποντιακό γλέντι πήραν ο Στάθης Συμεωνίδης και ο Νίκος Βασιλειάδης με το χορό και το τραγούδι να κρατούν ως αργά το απόγευμα.

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.2020

Βεβαίως εκτός από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα υπήρχαν και οι εκπλήξεις της λαχειοφόρου που μοίρασε πλούσια δώρα στους παρευρισκόμενους. Φυσικά σημαντική στιγμή αποτέλεσε το φλουρί της Βασιλόπιτας που είχε ως δώρο ένα αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Ευγένιου που ο σύλλογος μας έκανε δωρεά πέρσι στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μαζί με το βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά» του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.

EVIA.KOMNHNOI.XOROS.9.2.20204

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος Αθλητισμού και Παιδείας Κωνσταντίνος Γαλάνης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων Ελένη Αϊδίνη, ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία» και μέλος του Δ.Σ. τους ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Όμηρος Παχατουρίδης, η Πρόεδρος Όλγα Πολυχρονιάδου και η Γραμματέας Αρτεμησία Πολυχρονιάδου της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, η Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Εύβοιας Αντιγόνη Στάθη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Εύβοιας Μιχάλης Βαρυτιμίδης κι εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών σωματείων του νησιού.