Έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πολλά καταφρονητικά σχόλια σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αλλά πάντοτε πολιτισμένα, με σεβαστά επιχειρήματα και με το μέτρο της πειθώ έκλειναν τα στόματά τους. Οι Έλληνες του Πόντου με γνώμονα την καθαράν συναίσθηση της γνήσιας Ελληνικής καταγωγής των και προς αποτροπήν δυσμενών αντιπαραθέσεων απέφευγον να σχολιάσουν την μνησικακία αυτών των ανιστόρητων ανθρώπων.

Ας μην λησμονήσομεν, ότι οι Έλληνες του Πόντου και της Διασποράς εκαλλιέργησαν την ιδέα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από τους Οθωμανούς και αυτοί ήταν που έδωσαν το έναυσμα της επανάστασης. Δυστυχώς οι καιροί ήλθαν και παρήλθαν και ως εκ τούτου έγιναν καινούργιες παγκόσμιες ανακατατάξεις. Οι Έλληνες του Πόντου έγιναν το στόχαστρο όχι μόνον των Οθωμανών, αλλά και των περισσοτέρων ζηλόφθονων Ευρωπαϊκών κρατών. Οι Αμερικάνοι ήταν οι σημαιοφόροι αυτής της δόλιας μεταστροφής. Οι αδηφάγοι μνηστήρες των Οθωμανών και μετέπειτα των Νεοτούρκων εκαλλιέργησαν τον φθόνον εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με την δεδηλωμένη φράση (η Τουρκία για τους Τούρκους).

Όπως προαναφέρθηκε οι Έλληνες ανέπτυξαν μεγάλο πολιτισμό στα γράμματα, στις τέχνες, στο εμπόριο, στην φιλοσοφία, στην εκμετάλλευση φυσικών αγαθών και ως αποτέλεσμα οι Έλληνες του Πόντου έγιναν οι μεγάλοι οικονομικποί παράγοντες του τόπου. Οι Γερμανοί ήταν οι πρωτεργάτες για την τελειωτική καταστροφή των Ελλήνων του Πόντου με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα. Η θηριωδία των Νεότουρκων, η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και ο ξεριζωμός όλων των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές των εστίες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας σφαγιάστηκαν και άλλοι τόσοι παρέμειναν αγνοούμενοι. Μέσα σ’ αυτήν την λαίλαπα των εχθροπραξιών χιλιάδες Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας κατόρθωσαν να σωθούν από τον ολοκληρωτικό σφαγιασμό των Κεμαλιστών. Πολλοί Έλληνες με κίνδυνο της ζωής των κατόρθωσαν να βρουν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη ή να ταξιδέψουν σε μακρινές χώρες, για να αρχίσουν μια καινούργια ζωή.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη βρήκε προσφυγικό καταφύγιο στο ρωσσικό κράτος. Όλοι οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής που κατέφυγαν στην Ρωσσία ομιλούν άπταιστα την ποντιακή διάλεκτο και εκράτησαν ακέραια τη ελληνική τους ταυτότητα. Όπως οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα έτσι και οι Έλληνες της Ρωσσίας γαλουγήθηκαν με τα ελληνικά ήθη, έθιμα παραδόσεις και με τον διακαή πόθο όλων να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους την Ελλάδα. Φυσικά και στην Ρωσσία συνάντησαν άπειρες δυσκολίες τις οποίες και ξεπέρασαν. Δούλεψαν σκληρά και απέκτησαν αγαθά. Ήρθε ο κατάλληλος καιρός αυτά τα αγαθά να τα αξιοποιήσει ο Ιβάν Σαββίδης στην πολυαγαπημένη του πατρίδα την Ελλάδα. Είναι ένας από τους λίγους Έλληνες Ποντίους της Διασποράς που επέστρεψε στην πατρίδα του και επένδυσε σεβαστά κεφάλαια για την οικονομικήν άνοδο της ταλαίπωρης πατρίδας του. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες των νεότερων χρόνων, που επενδύει απεριόριστα ποσά και για την Ποντιακή Νεολαία. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι τρεις φορές Πόντιος. Στον Πόντο, στην Ρωσσία και στην πολυαγαπημένη του πατρίδα την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα των Ελλήνων του Πόντου, πολύ δε περισσότερο του Ιβάν
Σαββίδη.

Μελβούρνη 6 Φεβρουαρίου 2020