Σε μία πράξη ευθύνης για την παράδοση και τον πολιτισμό του Πόντου, προχώρησε ο σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «CARDINAL BESSARIO» με την ανακοίνωση υποτροφίας μεταπτυχιακής - διδακτορικής εργασίας στο αντικείμενο της λαογραφίας του ποντιακού ελληνισμού ύψους 2.500 ευρώ, την οποία προκήρυξε ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης.

Η ανακοίνωση έγινε από το αντεπιστέλλον μέλος του, συγγραφέα και επιμελητή της Ποντιακής Εστίας, Ταξίδη Στάθη στην έναρξη των εργασιών του 1ου διεθνούς συνεδρίου λαογραφίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 29.11.2019 στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργανώνουν τα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο και Καποδιστριακό, μαζί με το σωματείο Φάρος Ποντίων Θεσσαλονίκης.

Η υποτροφία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου της λαογραφίας των Ποντίων, Δρ. Ευστάθιου Ευσταθιάδη.

FAROS.PONTION.LAIKH.PARADOSH.SYNEERIO.30.11.2019 2

Ο Στάθης Ταξίδης, διαβάζει την ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, έχοντας δίπλα του την Μυροφόρα Ευσταθιάδου, πρόεδρο του συλλόγου "Φάρος Ποντίων" και την παρουσιάστρια της τελετής έναρξης Ευδοξία Καλπατσινίδου

Αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, τιμά το σωματείο Φάρος Ποντίων στο Ιωβηλαίο των 50 του χρόνων, χαιρετίζει δε με περηφάνια και ευσεβή καρτερία τα αποτελέσματα των εργασιών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τη Λαογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού, συγχαίροντας τους εμπνευστές, διοργανωτές και συντελεστές του.
Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario, υπόχρεος στη σημειολογία της ιστορικότητας και επιστημοσύνης του Τραπεζούντιου, αλλά και συμπολίτη του Νυρεμβεργιώτη, φιλοσόφου Βησσαρίωνα Γραμματικού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση των τιμαλφών της Γραμματείας του Βυζαντίου, προκηρύσσει υποτροφία μεταπτυχιακής εργασίας στο αντικείμενο της Λαογραφίας των Ελλήνων του Πόντου ύψους 2,500 €, την οποία δε, αφιερώνει στη Μνήμη του Δασκάλου του, του Λαογράφου και Δόκτωρα Νομικής Ευστάθιου Ευσταθιάδη, τώρα και πάντα πλοηγού και γητευτή του θυμικού των γενεών μας.

FAROS.PONTION.LAIKH.PARADOSH.SYNEERIO.30.11.2019 1

Το θέμα της εργασίας καθώς και κάθε τι σχετιζόμενο αυτής, παραχωρούμε στην επιλεκτική ευχέρεια και ακαδημαϊκή ευθυκρισία της Δρος Λαογραφίας κ. Μυροφόρας Ευσταθιάδου, ενώ για την ανακοίνωση της παρούσης, παρακαλούμε το αντεπιστέλλον μέλος του Συλλόγου μας, τον κ. Ευστάθιο Ταξίδη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα και επιμελητή έκδοσης του περιοδικού συγγράμματος Ποντιακή Εστία.
Είθε οι συνέλληνες ν’ ανταμώνουμε στις μισιακές αυλές της Λαογραφίας και Γραμματείας μας.

Νορεμβέργα, A.D MMXIX.

μέσαγμαν Αεργί`.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario.