Με την τελετή έναρξης άρχισε στη Θεσσαλονίκη, το διεθνές συνέδριο με θέμα «Λαϊκή Παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν», το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2019, και οι εργασίες του θα συνεχιστούν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Αμφιθέατρο «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» (Λεωφόρος Στρατού 2), με πρωτοβουλία του συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ» με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή του.
FAROS.PONTION.LAIKI.PARADOSI.PONTOY.29.11.2019 5
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, την οποία παρουσίασε η Ευξοδία Καλπατσινίδου, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Ν. Ασίας Κωνσταντίνος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αϊδονόπουλος, χαιρετισμό απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Χρήστος Γαλανίδης πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, και εκ μέρους των συνδιοργαντών, ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η Εύα Κακάμπουρα, αν. καθηγήτρια – διευθύντρια εργαστηρίου κοινωνικών επιστημών ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, δρ. λαογραφίας, πρόεδρος του Φάρου Ποντίων. 

FAROS.PONTION.LAIKI.PARADOSI.PONTOY.29.11.2019 3

 
Ακολούθησε η εναρκτήρια εισήγηση από τον Michel Bruneau, με θέμα «ο ρόλος της «εικονογραφίας» στη μετάδοση της ταυτότητας και της μνήμης των Ποντίων Ελλήνων στους κόλπους των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης στην Ελλάδα και στη Διασπορά». 

FAROS.PONTION.LAIKI.PARADOSI.PONTOY.29.11.2019 1

 
Η τελετή έναρξης έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου μεταδόθηκαν αποσπάσματα από την εκπομπή «Ποντιακοί Αντίλαλοι», τις ιστορικές και λαογραφικές εκπομπές του συλλόγου «Φάρος Ποντίων», σε κείμενα του Στάθη Ευσταθιάδη και σε ζωντανή παρουσίαση από τον Μιχάλη Καλιοντζίδη στη λύρα και Λίτα Κόλλια στο τραγούδι. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκε από τον σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης «Καρδινάλιος Βησαρίων», η υποτροφία για έναν φοιτητή με το ποσό των 2.500 ευρώ, που θα ασχοληθεί με την ποντιακή παράδοση. 

FAROS.PONTION.LAIKI.PARADOSI.PONTOY.29.11.2019 4

Ο «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ» είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1969 και οι σκοποί του είναι ιστορικοί, λαογραφικοί, καλλιτεχνικοί και μορφωτικοί, αφορούν δε τη ζωή όλων των Ποντίων που έζησαν επί χιλιετηρίδες στα παράλια του Ευξείνου Πόντου καθώς και τη σημερινή ζωή των Ποντίων. Επιδιώκεται η περισυλλογή ποντιακού ιστορικού και λαογραφικού υλικού, η προβολή αυτού και η αξιοποίησή του.
Στα πλαίσια λοιπόν των ανωτέρω σκοπών και του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυσή του, το σωματείο επέλεξε αντί άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή ενός χορού, να προσφέρει με σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου και στην ποντιακή παράδοση εν γένει, γνώση στον ποντιακό χώρο.
Συνδιοργανωτές του διεθνούς συνεδρίου, είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Συνέδριο.
Έγκριτοι επιστήμονες της Λαογραφίας, από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Γεωργία και Τουρκία, συμμετέχουν στο Συνέδριο και παρουσιάζουν τις εισηγήσεις τους.

FAROS.PONTION.LAIKI.PARADOSI.PONTOY.29.11.2019 6

 
Ταυτόχρονα στο χώρο του συνεδρίου υπάρχουν παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου (σχετικές με την ποντιακή λαογραφία).
Είσοδος για την παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο Πανεπιστημίων.
Περισσότερες πληροφορίες στην παρακάτω ιστοσελίδα υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα και πολλές άλλες πληροφορίες.
http://laikiparadosipontou.strangled.net:8081/?fbclid=IwAR38HcjPeJ6Hti1TBBUDLBPc74fBV-JMZcMwacCfbHHJZP37B_RPwFl1RFc