Εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα – σύμβολο της Γενοκτονίας, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, στην πλατεία «19 Μάη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την έναρξη της πιο σκληρής φάσης με την απόβαση του Κεμάλ Πασά στην Αμισό. 

AGIA.BARBARA.FASOS.12.5.20191

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, «η εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα από το κτίριο του Συλλόγου. Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες κρατώντας περήφανα τα τιμημένα λάβαρα, με αναμμένες δάδες, με τα νταούλια να χτυπούν ρυθμικά και πλήθος κόσμου να τους ακολουθεί, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και έφτασαν στη πλατεία “19η Μαη” όπου και εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες άνθρωποι.

AGIA.BARBARA.FASOS.125.20194

Όρθιοι και με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν αυτή τη μεγαλειώδη πομπή. Είναι κάθε χρόνο εδώ και τιμούν με την παρουσία τους τη μνήμη όλων αυτών που έμειναν εκεί στα Άγια Χώματα, θύματα της θηριωδίας του τουρκικού κράτους.

AGIA.BARBARA.FASOS.125.20196

Μπροστά στο φωτισμένο μνημείο “Αγώνων και Θυσιών του Ποντιακού Ελληνισμού” τελείται επιμνημόσυνη δέηση και ακολουθεί χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γ. Καπλάνη.

AGIA.BARBARA.FASOS.125.20198

Στη συνέχεια η Πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε την επιμέλεια, σκηνοθεσία και την παρουσίαση της Εκδήλωσης, από το βήμα μιας εντυπωσιακής και καλοστημένης σκηνής, ξετύλιξε τα γεγονότα που σηματοδότησαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τονίζοντας ότι «Ήταν Γενοκτονία και όχι πολεμική εχθροπραξία» και μαζί με τα πολυάριθμα τμήματα του Συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους στις Αλησμόνητες Πατρίδες μέσα από μια Θεατρική, Μουσική & Αφηγηματική Παράσταση, με τραγούδια μνήμης, μαρτυρίες, απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα. Θερμό χειροκρότημα κέρδισαν τα παιδάκια πέμπτης γενιάς Ποντίων που προσδιόρισαν τι είναι για αυτά ο Πόντος.

AGIA.BARBARA.FASOS.12.5.20192

Κύματα της Μαυροθαλασσίτισας πρόβαλλαν στη σκηνή, ο Ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης συγκλόνισε με την απαγγελία του και τα βήματα των Μικρών και Μεγάλων Πυρριχιστών αντήχησαν μέχρι εκεί …. στην Αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου.

AGIA.BARBARA.FASOS.125.20197

Οι καλεσμένοι δεν μπορούσαν πια να κρατήσουν τα δάκρυά τους. Τίποτα δεν χάθηκε και δεν θα χαθεί. Συνεχίζουμε να Διεκδικούμε το Δικαίωμα στη Μνήμη και τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Μουσικά συνόδευσαν Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγούδι), Γιώργος Κυριακίδης (λύρα), Αλέξανδρος Μιμίδης (αγγείο, φλογέρα, ζουρνά), Κώστας Αθανασίου (νταούλι).

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ. Γ. Καπλάνης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι , Βουλευτές, Ευρωβουλευτές , ο κ. Κ. Μπατσάρας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Eκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Κιλκίς, Τρίπολης Αρκαδίας, Αργολίδας, Πετρούπολης, Βριλησσίων, Χαϊδαρίου, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Περιστερίου, Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων και εκπρόσωποι της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας.

Ευχαριστούμε θερμά την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων (Ε.Δ.Ο.Κ.) Αγίας Βαρβάρας, για την παρουσία και προστασία των καλεσμένων της Εκδήλωσης».