Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ακριτίδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποδέχτηκαν στα γραφεία του μητροπολιτικού σωματείου του ποντιακού ελληνισμού, το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου 2019, κλιμάκιο της Δημοτικής Κίνησης «Υψίπολις» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και τα στελέχη της Κίνησης και υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους Σοφία Καταϊτζή - Γουίτλκοκ, Κυριάκο (Κούλη) Κωνσταντινίδη, Όλγα Παυλίδου και Όμηρο Ταχμαζίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, παρουσίασε εκτενώς το πρόγραμμα και τις επιδιώξεις της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκης «Υψίπολις» αναφορικά με το ιστορικό χρέος απέναντι στα ζητήματα της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη σχέση τους με το παρόν και την ενίσχυση της δημιουργικής οικονομίας. Επίσης αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία του προγράμματος του δημοτικού σχήματος στο οποίο ηγείται.

Η ΔΚΘ «Υψίπολις» επέλεξε για λόγους συμβολισμού, αλλά και ουσίας την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει για πρώτη φορά σε έναν συλλογικό φορέα του προσφυγικού ελληνισμού ένα σημαντικό σκέλος του προγράμματός της που αφορά στην σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε η ΔΚΘ «Υψίπολις» υπό το γενικό τίτλο «Εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τις προτάσεις για ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών (1923-2023), τη δημιουργία στην πόλη διεθνούς επιστημονικού ερευνητικού ιδρύματος για το φαινόμενο της προσφυγιάς, εκδηλώσεις μνήμης καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2023 με τη συμμετοχή όλων των προσφυγικών φορέων και σωματείων της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, σε άρρηκτη συνάφεια με τα προηγούμενα και δεδομένων των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης αναφέρθηκε στη δυσαρέσκεια που προκαλεί η εμμένουσα διχόνοια των δύο Ποντιακών Ομοσπονδιών, ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία, δηλώνοντας επιπρόσθετα ότι η Εύξεινος Λέσχη θα τον βρει σύμμαχο και υποστηρικτή σε όποιες πρωτοβουλίες λάβει προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

ZAROTIDADIS.GRIGORIS.10.2.2019.IMG 5490

Υπόμνημα προς το Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

“Αν είχαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ισχυρή φωνή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στη (δυτική) πολιτική, η απόφαση στη Λωζάννη θα ήταν πιθανώς εντελώς διαφορετική”

Philipp Ther, καθηγητής στο “Ίδρυμα Ανατολικοευρωπαϊκής Ιστορίας” του Πανεπιστημίου της Βιέννης

Η Δημοτική Κίνηση «Υψίπολις», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και της Ανταλλαγής των Πληθυσμών, προτείνει την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε Ευρωπαϊκή “Πρωτεύουσα των προσφύγων” και την ίδρυση στην πόλη Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Προσφυγικού Φαινομένου (και αντίστοιχης πολύγλωσσης βιβλιοθήκης), το οποίο θα εστιάζει στο πρόβλημα των διωγμών και της προσφυγιάς από την πρώτη περίοδο των νέων χρόνων και το πρώτο φαινόμενο εκπατρισμού (“θρησκευτικός διωγμός”) στη σύγχρονη ιστορία, την εκδίωξη των Εβραίων της Ισπανίας και την κατάληξή τους, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη. Για την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνή “Πρωτεύουσα των προσφύγων” και την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Προσφυγικού Φαινομένου θα προκαλέσουμε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών Διεθνών Οργανώσεων. Σε μια πρώτη φάση η Δημοτική Κίνηση “ΥΨΙΠΟΛΙΣ” θα δραστηριοποιηθεί για να συγκροτηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για την προώθηση της συγκεκριμένης ιδέας.

Πέραν της διεθνοπολιτικής και πολιτιστικής σημασίας του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης του Προσφυγικού Φαινομένου και της καταγραφής της Θεσσαλονίκης στο διεθνή χάρτη της επιστημονικής έρευνας για ανάλογα ζητήματα, το εγχείρημα για προφανείς λόγους θα αφήσει και ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Η Θεσσαλονίκη δύναται να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόκληση, διότι πέρα από το ιστορικό πολιτισμικό στοιχείο διαθέτει και επαρκές επιστημονικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα και να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει.

Το νέο επιστημονικό ίδρυμα θα προγραμματίσει για το 2023, έτος ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τον ελληνισμό, την ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία και τον παγκόσμιο ανθρωπιστικό πολιτισμό, τη σύγκληση πολυήμερου Διεθνούς Συνεδρίου αναφορικώς με την Συνθήκη της Λωζάννης και όσα ακολούθησαν στην ευρωπαϊκή ιστορία υπό την επιρροή των νέων δεδομένων που αυτή δημιούργησε. Επίσης θα διοργανωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του ιδίου έτους αλλεπάλληλα επιστημονικά συνέδρια και εκθέσεις με θέμα την ανταλλαγή των πληθυσμών και τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Οι 365 ημέρες του 2023 θα είναι αφιερωμένες κάθε μία για τους δικούς της λόγους στον προσφυγικό ελληνισμό και στο ελληνικό και παγκόσμιο προσφυγικό φαινόμενο. Για παράδειγμα η Πρωτοχρονιά του 2023, εορτή του Αγίου Βασιλείου, να είναι αφιερωμένη στους Έλληνες Καππαδόκες πρόσφυγες, τα έθιμά τους κλπ. και ανάλογο χαρακτήρα να πάρουν οι εορτασμοί στην πόλη εκείνη την ημέρα κλπ. Σε κάθε ημέρα του 2023 θα αναπτύσσονται διάφορες θεματικές δράσεων, οι οποίες θα σχετίζονται με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών και το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την νορβηγική κυβέρνηση και στο πλαίσιο ενός σύγχρονου τύπου “διπλωματίας της ιστορικής μνήμης” θα δημιουργήσει υποτροφία με την επωνυμία Fritjof Nansen και θα συμβάλλει στην διερεύνηση της ιστορικής συμβολής του συγκεκριμένου ιστορικού προσώπου στους τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος κλπ. Ο Nansen συνδέεται άμεσα με την συνθήκη της Λωζάννης, εμπλέκεται στην υπόθεση των Ρώσων πολιτικών προσφύγων, αλλά και στην εθνική υπόθεση των Αρμενίων. Γνωστά είναι τα διαβατήρια Νάνσεν της Κοινωνίας των Εθνών με τα οποία διασώθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες. Όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και η εμπλοκή του στο ζήτημα των Ρώσων πολιτικών προσφύγων (οι οποίοι έχουν αφήσει τα ίχνη τους και στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, π.χ. εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Χαριλάου) και στους Έλληνες πρόσφυγες θα πρέπει να διερευνηθούν μέσα στη δεκαετία.

Καθιέρωση Ειδικού Διεθνούς Βραβείου Fritjof Nansen με οικονομικό αντίκρισμα για πρόσωπα, οργανώσεις, ιδρύματα, δήμους που δραστηριοποιούνται συστηματικά και με επιτυχία στο ζήτημα του προσφυγικού φαινομένου.

Εξειδίκευση μιας βιβλιοθήκης της πόλης σε θέματα λογοτεχνίας και ποίησης (συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής παραλογοτεχνίας, η οποία ανθεί ως είδος) που αφορούν στην προσφυγιά και στην μετανάστευση (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό, σύγχρονη έρευνα με οπτικοακουστικά μέσα κ.α.). Στο μέλλον η βιβλιοθήκη θα μπορεί να κηρύσσει λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, να χρηματοδοτεί πανεπιστημιακές έρευνες για ζητήματα συγκριτικής λογοτεχνίας αναφορικώς με το προσφυγικό φαινόμενο κλπ. Όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιηθούν με ακρίβεια κατά τις διεργασίες συγκρότησής της, τις συζητήσεις για το χαρακτήρα της και τις σχέσεις με τον δήμο Θεσσαλονίκης κλπ.

Από την Μερζιφούντα στην Θεσσαλονίκη: εκατό χρόνια προσφυγιάς του “Κολεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ”. Η εκατονταετηρίδα του σημαντικού προσφυγικού εκπαιδευτικού ιδρύματος θα τιμηθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας - Πανοράματος και σε συνεννόηση με τους ιθύνοντές του με εκτενές πρόγραμμα.

Εκατό χρόνια από την επανίδρυση/εγκατάσταση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στην Θεσσαλονίκη. Γυναίκα και προσφυγιά.

2026-Εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΟΚ: μια προσφυγιά που δεν τελειώνει - τα κοινωνικά χαρακτηριστικά μιας προσφυγογενούς ομάδας ποδοσφαίρου στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Κοινοποιείται: Προσφυγικά σωματεία, πρεσβείες (Τουρκίας, Νορβηγίας, Ελβετία ,Ισραήλ, Ισπανίας, Αρμενίας, ΗΠΑ, Ρωσίας, Γεωργίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, πρυτανεία ΑΠΘ, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, ΣΒΒΕ, ΕΚΘ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος