Τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «1919 – 2019. 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Μάθε με να μην ξεχνώ», προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινό γνώμη της χώρα μας, για το μεγάλο έγκλημα που συνετελέσθη κατά του ελληνισμού.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης, προσκαλούν τα μέλη, τους φίλους και τους κατοίκους του νομού να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

19:00. Πορεία από το Ηρώο της Κομοτηνής στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου).

20:00. Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Μνημείο του Μητροπολίτη Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου) από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα. Ελάτε να ανάψετε ένα κερί στη μνήμη τους.

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

10:30. Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Βασίλη Μασμανίδη, φοιτητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.

11:00. Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου (στην πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου).

Τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης της Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν ομαδική μετάβαση στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην Κεντρική Εκδήλωση Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που θα γίνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 18:30 με ομιλητή τον αγωνιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαιλαλί, Ποντιακής καταγωγής, ακτιβιστή και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, προς το Τούρκικο Προξενείο για την επίδοση ψηφίσματος.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

19:00. Προβολή του βραβευμένου, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η ΜΠΑΝΤΑ», στην αίθουσα 1 του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες……. 100 χρόνια μετά» του Νίκου Ασλανίδη.