Το 18ο φεστιβάλ βιβλίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ποντιακό – προσφυγικό ελληνισμό, στην Τραπεζούντα του Πόντου, την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης, από την Τετάρτη 16 έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στην Αστική Σχολή Κατερίνης, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί μ΄χερι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Κάθε μέρα τις απογευματινές ώρες θα πραγματοποιούνται σχετικές, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Τετάρτη 16 Μαΐου

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στις 8 το βράδυ με χαιρετισμούς των επισήμων και θα ακολουθήσει εισήγηση με θέμα «Η βυζαντινή Τραπεζούντα και τα μνημεία της, με εισηγητή τον Θεοδόση Κυριακίδη, δρ. νεότερης ιστορίας, παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας του φεστιβάλ για την Τραπεζούντα από τον έφορο του τμήματος βιβλίου Γιάννη Ποικιλίδη και η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, από τη μικτή χορωδία του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά».

Πέμπτη 17 Μαΐου

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 20.30 το βράδυ θα υπάρξει εισήγηση με θέμα «η εκπαίδευση στον Πόντο. Η περίπτωση του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας», από τον Διαμαντή Λαζαρίδη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα, επί σειρά ετών, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Στις 21.00 θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης και της Μικράς Ασίας, από την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, του μουσικού σχολείου Κατερίνης, του τμήματος έκφρασης, με υπεύθυνη την κ. Στέλλα Καμπουρίδου.

Παρασκευή 18 Μαΐου

KATERINH.BIBLIO.AMPERIDOU.18.5.2018

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 20.30 το βράδυ θα υπάρξει εισήγηση με θέμα «το βλέμμα της προσφυγιάς» (εικαστική προσέγγιση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου), με εισηγήτρια την Σοφία Αμπερίδου, ζωγράφο – αγιογράφο.

Στις 20.45 εισήγηση με θέμα «Ελευθέριος Ελευθεριάδης – επιστροφή στην Ιθάκη», με εισηγήτρια την Σημέλα Ελευθεριάδου. Η εκδήλωση θα κλείσει στις 21.00 με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας από την χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

Το Σάββατο 19 Μαΐου

KATERINH.SOYMELA.BIBLIO.16.20.20182

Το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, στις 11 το πρωί θα γίνει η παρουσίαση του παραμυθιού «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» από το συγγραφέα Κοσμά Τσίναλη, εκπαιδευτικό, δάσκαλο της ποντιακής διαλέκτου.

Στις 20.30, παρουσίαση του βιβλίου με εισήγηση με θέμα «Χαλαμονή», του ποντιακού ελληνισμού, ένα βιβλίο και μία επέτειος μνήμης, γνώσης και διεκδίκησης, με εισηγητή τον Αντώνη Παυλίδη, δρ. ιστορίας, πρόεδρο του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, από την μικτή χορωδία του ποντιακού συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, με έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Τραπεζούντα – Στα ίχνη των Ρωμιών», έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αμπερίδου με τίτλο «Πατριδογνωσία του Πόντου», έκθεση κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης, «Με το Αντί, το Βελόνι, το Όνειρο και το Μεράκι» της κ. Ν. Ξανθοπούλου.