Υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή του δήμου Καλαμαριάς, μεγάλη εκδήλωση για να τιμηθεί το έργο και η τεράστια προσφορά του Γιάννη Πασαλίδη στον ελληνισμό, την Αριστερά και τη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Πασαλίδη, θα τιμήσει με την παρουσία του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και ο εγγονός του Πασαλίδη, δικηγόρος Γιάννης Νισύριος. Σύντομες ομιλίες θα εκφωνήσουν ο καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, πρόεδρος των ΑΣΚΙ και η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, διευθύντρια ερευνών ΕΚΚΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΕΡΤ3 με σπάνια ανέκδοτα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του αξέχαστου μεγάλου πολιτικού, κοινοβουλευτικού και κοινωνικού παράγοντα.

PASALIDIS.GIANNIS.MNHMA. MG 1259

Η μνήμη του μεγάλου επαναστάτη πολιτικού, γιατρού – γυναικολόγου, του Πόντιου Γιάννη Πασαλίδη, προέδρου της ΕΔΑ, τιμήθηκε φέτος στο μνήμα του στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 4 το απόγευμα, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του, όπου η δημοτική αρχή και πολιτικοί και σύντροφοί του και εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων, κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του και θυμήθηκαν τις συνθήκες του θανάτου του μέσα στην περίοδο της δικτατορίας, όπου πέθανε κάτ’ οίκον περιορισμόν.

PASALIDIS.GIANNIS.KALAMARIA.STYLIDIS.LYRA.15.3.2018 5

Μάλιστα ο δικηγόρος και Σαντέτες στην καταγωγή δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης, απέδωσε το γνωστό τραγούδι,

«Σαντέτες σκύλ’ υιός είμαι, ματώνω κι ματούμαι,

στην Παναΐαν Σουμελά, θα πάω στεφανούμε».