ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Ένα νοσταλγικό ταξίδι, στα τραγούδια που έγραψε ο αείμνηστος νευροχειρούργος, επίκουρος καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αντωνιάδης, πραγματοποίησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης 15 Μαΐου 2018, στην εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Χρήστο Αντωνιάδη», στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη, «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», που λειτουργεί στο περίπτερο 2 (1ος όροφος), στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 41

Μερική άποψη του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση και στην πρώτη σειρά διακρίνεται η σύζυγος του Χρήστου Αντωνιάδη, Κική και δίπλα της ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης

Στην αρχή της εκδήλωσης ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Χρήστου Αντωνιάδη, ενώ ο φίλος του Παναγιώτης Σελβιαρίδης, καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, στάθηκε στην γνωριμία μαζί του και στη σημαντική συμβολή του στην επιστήμη της νευροχειρουργικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του Χρήστου Αντωνιάδη.

Ο Κώστας Φωτιάδης

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 5

Ο Κώστας Φωτιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Στην ομιλία του ο Κώστας Φωτιάδης, τόνισε πως ο Χρήστος Αντωνιάδης, ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για μας του Πόντιους. Ήταν ένας γιατρός που σεβόταν τον όρκο του, ένας γιατρός που ήταν πάνω από όλα άνθρωπος. Ο Χρήστος Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης, καταγόμενος από προσφυγική οικογένεια προερχόμενη από την περιοχή της Ματσούκας. Τα επίθετα «πρόσφυγας», «τουρκόσπορος», και άλλα προσέλαβαν την πιο υποτιμητική και περιφρονητική σημασία. Ο Χρήστος ευτύχησε να κάνει μια καλή οικογένεια. Η γυναίκα του, η Κική Λυπηρίδου, αρχόντισσα και κοδέσποινα, δωρική κολόνα, στάθηκε δίπλα του, μεγαλώνοντας με τις καλύτερες αρχές τα παιδιά τους, την Ιωάννα, τον Κώστα και την Χαρά. Την Χαρά, την έκανε τραγούδι. «Ντο να εφτάω την παράν, αφού έχω την Χαρά. Την Χαράν, το στερνοκλάδι μ’, το κρασί μ’ και το ελάδι μ’».

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 84

Ο Κώστας Φωτιάδης, αναφέρεται στην προσωπικότητα του Χρήστου Αντωνιάδη

Τι είναι όμως για μας τους Πόντιους, ο Χρήστος Αντωνιάδης. Όλα άρχισαν πριν από 21 χρόνια. Το πρώτο πνευματικό βάπτισμα, η πρώτη έκρηξη έγινε μετά από ένα ταξίδι του στον Πόντο, στην περιοχή της Τραπεζούντς, στα χωριά των παππούδων. Ο Χρήστος μαζί με τους καρδιακούς φίλους, τον Παναγιώτη Σελβιαρίδη –ότι και να πούμε γι’ αυτόν είναι λίγα, τον Κώστα Διαμαντίδη, τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη, το Δαμιανό Χαραλαμπίδη, τον λυράρη Κώστα Σιαμίδη και τον Ορφέα της ποντιακής μουσικής, τον μεγάλο Χρύσανθο, πραγματοποίησαν το ανεπανάληπτο εκείνο προσκυνηματικό τους τάμα. Ο Χρήστος βρέθηκε για πρώτη φορά στο φυσικό του χώρο. Στην πατρογονική γη, που γνώριζε μόνο από τα μοιρολόγια της γιαγιάς και τις ατελείωτες διηγήσεις των γερόντων της πρώτης γενιάς στα χειμωνιάτικα νυχτέρια. Όλα του ήταν γνώριμα. Η καταπράσινη φύση τον υποδέχονταν στην καλή της ώρα. Η Παναγία Σουμελά έκανε το θαύμα της. Εκεί γεννήθηκε η πρώτη φιλία με τους μαυροθαλασσίτες αδελφούς και φίλους, Τασκίν, Φουάτ Σακά, Νεντρέντ Σεκμπάμ και Οσμάν.

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 22

Μερική άποψη των θεατών που παρακολούθησε την εκδήλωση. Σε πρώτο πλάνο η πρώην πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Μαίρη Στεργιάδου και δίπλα της η νυν πρόεδρος Ανατολή Δημητριάδου

Είναι ευλογία να απολαμβάνει κανείς ανθρώπους που πατούν στέρεα στη γη, να σιγοτραγουδάνε στα παρακάθια, τραγούδια του Χρήστου, που αναφέρονται στους καημούς και τις λύπες, στις χαρές τις πίκρες της καθημερινής ζωής, ή εκστασιασμένοι την ώρα της χορευτικής μέθεξης να συμμετέχουν στο τραγούδι, ως κινούμενοι χορωδία, μαζί με τον καλλιτέχνη. Ευτύχησα πολλές φορές, συντροφιά με τον Χρήστο, τον Παναγιώτη και τους άλλους μας φίλους, να απολαύσουμε στο ιερό τέμενος της μουσικής μας παράδοσης, το παλαιό Παρακάθ, με την μαγευτική λύρα του Κώστα Σιαμίδη και χοράρχη τον Αχιλλέα Βασιλειάδη την αυθόρμητη συμμετοχή όλων των συνχορευτών στην επανάληψη των δίστιχων «σα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδαν ξένος» ή το «την πατρίδα μ’ έχασα».

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 17

Άποψη των συμμετεχόντων στην εκδήλωση για τον Χρήστο Αντωνιάδη

Εκεί μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον ερχόμασταν σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο, με εκείνες τις γενιές που είχαν βιώσει την εμπειρία του κοινωνικού αποκλεισμού. Εκεί μέσα στο Παρακάθ, όπου η υγιής νεολαία μας ανταγωνίζονταν χορευτικά η μία ομάδα την άλλη, εκεί μέσα στον προθάλαμο των ερωτικών γνωριμιών τραγουδούσαν το κορυφαίο ερωτικό τραγούδι του: «Το κάρδοπο μ’ αγράμπελον κι εσύ τη νύχτας κλέφτες. Κρυφά απεμένε τρύγησες,πουθέν βοτρύδ κ εφέκες».

Ο Χρήστος Αντωνιάδης έχει γράψει στίχους ποντιακών τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Χρύσανθο, τον Στάθη Νικολαΐδη, τον Γιάννη Κουρτίδη, τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον Γεώργιο Στεφανίδη, τον Γιώργο Σοφιανίδη, το Σωκράτη Κυψελίδη, το Ματθαίο Τσαχουρίδη και πολλούς άλλους επώνυμους πόντιους καλλιτέχνες».

Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης

SELVIARIDIS.PANAGIOTIS.FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 48

Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης κατά τη διάρκεια του χαιρεισμού του

Στη συνέχεια ο φίλος και συνάδελφό του Παναγιώτης Σελβιαρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρώτη του γνωριμία με τον Χρήστο Αντωνιάδη, στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το σύλλογο Ποντίων φοιτητών, όπου ξεχώριζε και ήταν πρωτοχορευτής στη Σέρρα. Μιλούσαμε στην μητρική μας γλώσσα, στα ποντιακά, γιατί νεοελληνικά μάθαμε όταν γίναμε έξι χρονών στο δημοτικό σχολείο. Μετά χωρίσαμε ο Χρήστος πήγε για την ειδικότητά του στη Γερμανία, όπου διέπρεψε στη μικρονευροχειρουργική και όταν ήρθε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, έγινε ο δάσκαλος των καθηγητών και απλόχερα έδωσε σε όλους τις γνώσεις του. Δεν άντεξε το πανεπιστημιακό σύστημα, κράτησε την επαφή του με τους φοιτητές, έδινε όλες του τις γνώσεις και διέπρεψε ως ένας από τους καλύτερους χειρούργους πανευρωπαϊκά και όχι μόνο.

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 68

Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης, αναφέρεται στην προσωπικότητα του Χρήστου Αντωνιάδη

Εγώ τον ευγνωμονώ γιατί από τον Χρήστο μάθαμε όλοι τη μικροχειρουργική και έσωσε και δώσαμε τη βοήθειά μας σε χιλιάδες ασθενείς. Όμως η μεγάλη του αγάπη εκτός από την ιατρική ήταν η παράδοση των Ελλήνων του Πόντου, την οποία υπηρέτησε πιστά και μας την έδωσε με τα δεκάδες τραγούδια του, που έγιναν κτήμα όλου του ποντιακού ελληνισμού, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Αμερική και στην Αυστραλία και εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός.

FOTIADIS.ANTONIADIS.15.5.2018 100

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης και ο Γιώργος Στεφανίδης στο τραγούδι και ο Κώστας Σιαμίδης στη λύρα

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι καλλιτέχνες και φίλοι του Χρήστου Αντωνιάδη, ο Κώστας Σιαμίδης στη λύρα και ο Αχιλλέας Βασιλειάδης και Γιώργος Στεφανίδης στο τραγούδι και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα και στο τραγούδι, οι οποίοι είπαν τα αγαπημένα τραγούδια που έγραψε γι’ αυτούς.

FOTIADIS.ANTONIADIS.TSAXOURIDIS.MATHAIOS.15.5.2018 137

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, στη λύρα και στο τραγούδι

Στη συνέχεια όλοι μαζί σιγοτραγούδησαν με τους θεατές που παραβρέθηκαν σε αυτήν τη μοναδική συνάντηση, τα τραγούδια του Χρήστου Αντωνιάδη.