Στην καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας προχώρησαν οι φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του συλλόγου στην οδό Πετροπουλακιδών 3, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.
Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου 2018 παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου.
FITITES.BASILOPITA.19.1.2018 5
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης Γιώργος Χατζηκυριακίδης, ανέφερε πως οι φοιτητές και οι σπουδαστές της πόλης, πραγματοποιούν τα έθιμα που έφεραν οι πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Πόντο, για να μαθαίνουν όλοι οι νέοι, την ιστορική μας παρακαταθήκη.
FITITES.BASILOPITA.19.1.2018 2
Στη συνέχεια ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, γεωπόνος και ερευνητής της ποντιακής ιστορίας και λαογραφίας, μίλησε για τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και πως αυτά πραγματοποιούνταν στον αλησμόνητο Πόντο, από τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Τόνισε πως γινόταν στις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο, και τον τρόπο με τον οποίο οι δικοί μας έκαναν την πίτα, με ότι υλικά είχαν, ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκονταν.
FITITES.BASILOPITA.19.1.2018 4
Στη συνέχεια μετά το τέλος κοπής της βασιλόπιτας, νέες και νέοι, με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας, την οποία έπαιζαν παιδιά μέλη του συλλόγου, αλλά και απόφοιτοι οι οποίοι βρίσκονται πάντα κοντά στους νέους φοιτητές και δεν ξεχνάνε ότι και αυτοί πέρασαν από το σύλλογο, έστησαν ένα γνήσιο ποντιακό παρακάθ’, όπου τα παραδοσιακά ποντιακά δίστιχα, διαδέχονταν το ένα το άλλο, σε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.