Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, η παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Παυλίδου "Η ιστορία των λιγνιτών της δυτικής Μακεδονίας (1925-1957) και ο Μικρασιάτης Γεώργιος Ν. Παυλίδης", στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα με την υποστήριξη δύο ιστορικών Σωματείων, του Συνδέσμου Κεντρικιάδων και της Ενώσεως Σμυρναίων.

Ομιλητές ήταν οι:

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός.

Νικόλαος Ουζούνογλου, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) Πρόεδρος ΟΙΟΜΚΩ.

Παντελής Καραλευθέρης, ειδ. στέλεχος ΔΕΗ, πρ. μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ, εκπρόσωπος Εργαζομένων.

Μιράντα Παυλίδου, συγγραφέας.

PAVLIDOU.MIRANTA

Η παρουσίαση και ο συντονισμός έγινε από την κ. Όλγα Χάρτμαν, πρόεδρο του Συνδέσμου Κεντρικιάδων.

Ο επίλογος έγινε από τον κύριο Γεώργιο Αρχοντάκη, Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων.

Πέρα από τους αξιόλογους ομιλητές, αξιολογώτατο ήταν και το κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Σταύρος Γούλας, προϊστάμενος του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία, Αγίας Παρασκευής, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου: Δημήτριος Καλιαμπάκος μεταλλειολόγος ΕΜΠ, Γεώργιος Παυλίδης της Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλειος Σόγιακας της Χρηματοοικονομικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

BIBLIO.PAVLIDIS.MIRANTA.EXOFYLO

Ο Γεώργιος Γκέκας, μηχανικός πρώην διευθυντής του λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας, ο συνάδελφος του και συγγραφέας του βιβλίου "Το έργο της Πτολεμαΐδας ή η ιστορία της ΛΙΠΤΟΛ", Αιμίλιος Μπούσιος και άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, οι οποίοι συνέβαλαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.

BIBLIO.PAVLIDIS.OPISTHOFYLLO

Ο Νικόλαος Ουζούνογλου προσέφερε ένα δώρο - έκπληξη στην συγγραφέα. Μέσα από το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Μητρώου Δικαιούχων Ανταλλαξίμων, αναζήτησε και παρέδωσε στην κα Παυλίδου την περιουσιακή κατάσταση, που είχε δηλώσει ο Γεώργιος Παυλίδης στις Φώκαιες της Σμύρνης προκειμένου να αποζημιωθεί για την απώλεια της. Η περιουσία του εκτιμήθηκε: η μεν κινητή σε 426 Χρυσές λίρες Τουρκίας, η δε ακίνητη σε 399 Χρυσές λίρες Τουρκίας. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα για την εποχή.

Ο καθηγητής Δημήτριος Καλιαμπάκος παρέδωσε στην συγγραφέα το βιβλίο  "Μεταλλωρύχοι Ιχνηλατώντας την ταυτότητά τους μέσα από την τέχνη", που εξέδωσε η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ακολούθησε δεξίωση με εκλεκτά εδέσματα, μεταξύ αυτών και τα αετουδάκια της Ενώσεως Σμυρναίων, με τον δικέφαλο αετό.