Έγινε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάνης. Πλευρές της μικρασιατικής τραγωδίας», των εκδόσεων Πατάκη, το μεσημέρι της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του «2ου Συνέδριου Γεωπολιτικής – Γεωοικονομίας», που πραγματοποιήθηκε την αίθουσα Main Lobbu στο ξενοδοχεί Hyatt Regency.

Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» και τις εκδόσεις Πατάκη στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Γεωπολιτικής και Γεωοικονομίας.

AGTZIDHS.BIBLIO.XAGIAT.11.2.2024.IMG 4389 2

Το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη παρουσίαση προκύπτει από το γεγονός ότι πολύ σημαντικό Κέντρα διαμόρφωσης της πολιτικής αντίληψης υιοθετούν την ερμηνευτική προσέγγιση για τα ιστορικά ζητήματα της δεκαετίας 1914 - 1923.

Την εκδήλωση συντόνισε η συγγραφέας Ντόρα Βακιρτζή.

Για το βιβλίο μίλησε ο Στέλιος Φενέκος, πρόεδρος του Ινστιντούτου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», καθώς και ο Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος.

FENEKOS.STELIOS.AGTZIDIS.11.2.2024.IMG 4416

Ο Στέλιος Φενέκος

Ο Στέλιος Φενέκος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του βιβλίου, μέσω του οποίου διπλωμάτες και πολιτικοί μπορούν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη δημιουργία της σύγχρονης εθνικιστικής Τουρκίας καθώς και τις μεγάλες ευθύνες του τότε ελλαδικού πολιτικού προσωπικού που κλήθηκε να διαχειριστεί την τελευταία περίοδο του μικρασιατικού πολέμου.

SABBIDHS.PANTELHS.AGTZIDHS.BIBLIO.11.2.2024.IMG 4401

Ο Παντελής Σαββίδης

Ο Παντελής Σαββίδης αναφέρθηκε στο ρεύμα της ιστορικής αναθεώρησης που εμφανίστηκε τελευταία από φιλοβασιλικους κύκλους και επιχειρεί να δικαιολογήσει τους βασικούς υπεύθυνους της Μικρασιατικής Καταστροφής μεταφέροντας άλλου την κριτική και κατασκευάζοντας ενόχους. Τόνισε τη σημασία των σοβαρών ιστορικών μελετών στην απόρριψη ων αναθεωρητική πρακτικών.

Όπως είπε ο Παντελής Σαββίδης, τους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου που είχαν έναν λαμπρό πολιτισμό και τρισχιλιετή παρουσία, αυτούς τους Έλληνες όσοι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 όχι, μόνο, τους έβαλαν στο ίδιο ζύγι με τον τότε Βασιλιά αλλά προτίμησαν την επαναφορά του στο θρόνο προκαλώντας τους συμμάχους που τον θεωρούσαν κόκκινο πανί.

Οι υποστηρικτές τους σήμερα, έρχονται με αναθεωρητικές ιδέες να αμφισβητήσουν ιστορικά γεγονότα και να αντιστρέψουν την εικόνα.

Δεν φταίνε, γι’ αυτούς όσοι ανέλαβαν την εξουσία στρατιωτικά και πολιτικά και ακολούθησαν λανθασμένες πολιτικές αλλά ο Βενιζέλος επειδή προκήρυξε εκλογές.

Δεν φταίνε οι νέοι κυβερνώντες που δεν ικανοποίησαν το λαϊκό αίτημα του «Οίκαδε» με το οποίο εξελέγησαν, ήρθαν σε αντίθεση με τις δυνάμεις από τις οποίες εξαρτώνταν απολύτως (Γαλλία, Βρετανία) και επανέφεραν τον βασιλιά αλλά και ακολούθησαν μια στρατιωτική επέκταση σε ένα αχανές πεδίο, μια απόφαση απολύτως ακατανόητη από στρατιωτικής απόψεως.

Η ανικανότητα, βεβαίως, πληρώνεται αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την μια ομάδα ανθρώπων που οι πολιτικές τους ιδεοληψίες επικράτησαν του ιστορικού συμφέροντος ενός έθνους που έζησε στην περιοχή χιλιάδες χρόνια.

Στους αναθεωρητισμούς αυτούς απαντά εύστοχα ο Βλάσης Αγτζίδης ο οποίος δεν είναι, απλώς, ένας ιστορικός. Είναι μαθηματικός και ιστορικός και η ιδιότητα του μαθηματικού προσδίδει μια ιδιαιτερότητα στον κάτοχό της. Τον ορθολογισμό.

Λίγα λόγια, χωρίς περικοκλάδες, μεστά που στοχεύουν με σαφήνεια στο κέντρο (όπως οι στρατιωτικοί σε περίοδο μάχης) εντοπίζουν το πρόβλημα και αναζητούν την πιο γοητευτική λύση: τους σαφείς και όσο γίνεται λιγότερους συλλογισμούς.

Επίσης ο Παντελής Σαββίδης, τόνισε την ύπαρξη δομικών προβλημάτων που υπήρχαν από τις απαρχές της συγκρότησης του νεαρού ελλαδικού κράτους και με τον συγκεντρωτισμό που το διέκρινε, επέτρεψε τους βασιλικούς να οδηγήσουν στην Ήττα μέσα από μια σειρά διπλωματικών και στρατιωτικών λαθών.

AGTZIDHS.BLASHS.BIBLIO.LOZANH.11.2.2024.IMG 4413

Ο Βλάσης Αγτζίδης

Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου δρ. Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του βιβλίου: Το διεθνές πλαίσιο, τον Εθνικό Διχασμό, το Ποντιακό Ζήτημα, τη στάση των μεγάλων δυνάμεων, τη σοβιετο-κεμαλικη συμμαχία, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τις δύο διεθνείς Συνθήκες (Σεβρών και Λωζαννης) κ.ά.

AGTZIDHS.BIBLIO.XAGIAT.11.2.2024.IMG 4389 3

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου ο δρ. Βλάσης Αγτζίδης, υπέγραψε τα βιβλία στους συμμετέχοντες που το προμηθεύτηκαν για να το διαβάσουν.