Στην κατάμεστη κι ανακαινισμένη αίθουσα της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης στην πόλη του Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς η παρουσίαση του βιβλίου «Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου» της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του Νίκου Κωνσταντινίδη, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ώρα οχτώ το βράδυ.

KILKIS.KONSTANTINIDIS.BIBLIO.RIZES.17.6.2022.1 DSC 8689 4

Το βιβλίο το οποίο και αναφέρεται στη σαραντάχρονη παραμονή των Ελλήνων του Πόντου στον Καύκασο, και συγκεκριμένα στο Κυβερνείο του Καρς, όταν η περιοχή αυτή παραχωρήθηκε από την Τουρκία στη Ρωσία, έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από το κοινό του Κιλκίς, καθώς πολλά χωριά του Καρς έχουν εγκατασταθεί, μετά τον ξεριζωμό τους, στην πόλη και τα χωριά του Κιλκίς.

KILKIS.KONSTANTINIDIS.BIBLIO.RIZES.17.6.2022.1 DSC 8689 3

Την εκδήλωση άνοιξε προλογίζοντας ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θέμης Κοσμίδης εξαίροντας τη σημασία ενός τέτοιου βιβλίου για τους Κιλκισιώτες που έλκουν την καταγωγή τους από τα μέρη του Καρς.

Αναλυτικά για το βιβλίο μίλησαν ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συναισθήματα και τις σκέψεις που του προξένησε διαβάζοντάς το, στον πλούτο των ιστορικών του στοιχείων και στον άρτιο και καλά δομημένο φιλολογικό του λόγο.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θέμης Ανθρακίδης μίλησε για την πολιτισμική και ιστορική αξία ενός τέτοιου βιβλίου, για τη γλαφυρή γραφή του τη φιλική του σχέση με τους συγγραφείς, τους οποίους εκτιμά βαθύτατα και για το λόγο αυτό παρακολούθησε τη συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος από την αρχή της σύλληψής του ως ιδέας.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, «στάθηκε ιδιαίτερα» στην περιγραφή του βιβλίου και στον όγκο του, αστειευόμενος πως πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να στέκεται όρθιο στη βιβλιοθήκη. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών στην παρουσίασή του, έθιξε και άλλα ζητήματα, όπως την ανάγκη για ενότητα και συνεργασία μεταξύ των φορέων του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφορικά με τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο λόγο της συγγραφής του βιβλίου καθώς και στα αισθήματα χαράς και συγκίνησης που ένιωσε κατά τη συγγραφή του, ενώ η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου επεσήμανε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας των Καρσλήδων, που διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη ποντιακή ιστορία.

KILKIS.KONSTANTINIDIS.BIBLIO.RIZES.17.6.2022.1 DSC 8689 1

Οι συγγραφείς κλείνοντας ευχαρίστησαν όλους όσους τους παρείχαν στοιχεία και πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου, τον δήμο Κιλκίς για τη πραγματοποίηση της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης και την Φάρμα «Κουκάκης Α.Ε.» για τη γενναιόδωρη χορηγία χυμών και αϊρανιών, όπως και τη Φάρμα «Ραγιάν», για την προσφορά ποντιακών εδεσμάτων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και με τη μεστή του ομιλία ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε την πολύπλευρη αξία που έχει ένα τέτοιο βιβλίο και το ιστορικό φως που βγαίνει μέσα από αυτό.

Την εκδήλωση την παρακολούθησε πολύς κόσμος της πολιτικής και πνευματικής ζωής του Κιλκίς

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν το βιβλίο, μπορούν να τηλεφωνήσουν στον συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη (Τηλέφωνο, 6983237974).