Το νέο ιστορικό ντοκουμέντο της συγγραφέως Δέσποινας Κ. Χατζοπούλου με τίτλο «ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ. Καταστροφή και Δημιουργία», εκδόθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και προσφέρεται στο αναγνωστικό κοινό.

Το βιβλίο μελετά το δίπολο Μικρασιατική Καταστροφή και Δημιουργία. Πέρα από το ιστορικό και νομικό πλαίσιο αναφοράς, διεθνές και ευρωπαϊκό, που διέπει ως απαράγραπτα τα εγκλήματα της Τουρκίας, περιλαμβάνει 50 μαρτυρίες – εθνοκείμενα που συνθέτουν ψηφίδα - ψηφίδα το μωσαϊκό της μνήμης.

Εξετάζει επίσης τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των ανταλλάξιμων στη νέα πατρίδα και τον άνεμο δημιουργίας που έφεραν μαζί τους από τις χαμένες πατρίδες που τους οδήγησε σε μεγαλουργήματα.

Αυτό που πέτυχε η Τουρκία δεν το πέτυχε καμία χώρα σε διεθνές επίπεδο: τον ολοκληρωτικό ευτελισμό και εξανδραποδισμό του ανθρώπου.

Η «ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ» επιχειρεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της προσφυγικής μνήμης σε συλλογική μνήμη του Ελληνισμού και της Ανθρωπότητας, καθώς και στην ανάδειξη της υποχρέωσης της γείτονος για καταβολή αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων.

XATZOPOYLOY.K.DESPOINA

Το βιβλίο της Δέσποινας Κ. Χατζοπούλου, 415 σελίδων, διατίθεται στα βιβλιοπωλεία ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και ΙΑΝΟΣ (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα).