Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο

της Παρυσάτιδος Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου

Αρχιτέκτονος-Πολεοδόμου

Ομότιμης Καθηγήτριας ΑΠΘ

με τίτλο:

ΤΡΑΠΕΖΟΥΣ. Η πόλη στην δείσα του μετασχηματισμού της

Ιστορία, Κοινωνία / Πολιτική, Διοίκηση / Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Πολιτισμός

Επίμετρο:

Η Τραπεζούς ως Μεγαπόλις και το μέλλον του πολιτισμού της

Εκδοτικός Οίκος: Κ. & Μ. Σταμούλη – Ιωάννης Αρχ. Χαρπαντίδης

Η έκδοση (21x28 εκ., σελίδες 336) είναι ασπρόμαυρη με έγχρωμο εξώφυλλο. Τα περιεχόμενα, η περίληψη του βιβλίου, καθώς και οι λεζάντες των πολλών φωτογραφιών δίδονται και στην αγγλική γλώσσα.

Η Τραπεζούς αποτελεί μια ειδική, μια ιδιόμορφη ιστορική παρουσία από τότε που ως πόλις-κράτος ιδρύθηκε για να στηρίξει μέσα από την διαχρονική της ιστορία (με κάποια διάκενα, αλλά με συνεπή συνέχεια) την εμβέλεια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του νέου ελληνικού-χριστιανικού πολιτισμού. Η λαμπερή αυτή διαχρονικότητα που διέπει την ισχύ της, ακόμη και μέσα στις σύγχρονες άκαρδες συγκυρίες, έμελλε να υποστεί το μεγάλο πλήγμα: τον ακρωτηριασμό του ονόματος της αιώνιας πόλης, της Τραπεζούντος, αλλά και τον βίαιο μετασχηματισμό της μέσα στις σύγχρονες συγκυρίες.

Η νέα έκδοση μαζί με τις δύο προγενέστερες: «Τραπεζούς. Η πόλη στο φως του πολιτισμού της»/2011, και «Τραπεζούς. 1921: το ανέσπερο έτος»/2015, θεματογραφεί μια τριλογία για την Τραπεζούντα με όλο το φάσμα της ιστορίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού της.

Το βιβλίο διαιρείται σε τρία βασικά μέρη με κύριους τίτλους:

Πρώτο Μέρος: Ιστορία / Εποικισμός Ευξείνου Πόντου, Ίδρυση Πόλεων / Η Τραπεζούς ως μέλος Ιωνικής Ομοσπονδίας.

Δεύτερο Μέρος: Διαίρεση της χώρας σε Επαρχίες / Διοικητική συγκρότηση, Η ιστορική πόλη της Τραπεζούντος χάνει το όνομά της.

Τρίτο Μέρος: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Πολιτισμός / Χαρτογράφηση της ιστορικής Τραπεζούντος.

Το τελευταίο μέρος, το μεγαλύτερο, εστιάζει εκτός των μνημείων, στα κτίσματα/κτίρια με πολλές ιστορικές αναφορές και αναδρομές που σχετίζονται με την εξέλιξη της Τραπεζούντος μέχρι σήμερα και συμπληρώνουν, μέσα από ιστορικές αναδιφήσεις και νέα στοιχεία, την ιστορική διαδρομή της Τραπεζούντος. Το χρονικό φάσμα καλύπτει πολλά χρόνια μελετών και επιτόπιων ερευνών (όπως και οι δύο προγενέστερες εκδόσεις για την Τραπεζούντα), επομένως εμπεριέχει κτίσματα/κτίρια που δεν υπάρχουν πια, καθώς και αναφορές στην μετάλλαξη περιοχών της πόλης και στις συνέπειες της εξέλιξής της.

Ένα επίμετρο, βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων συμπληρώνουν την έκδοση.