Ένα σημαντικό σύγγραμμα αναφοράς στον Ποντιακό Ελληνισμό παραδόθηκε στο γερμανόγλωσσο φιλαναγνωστικό κοινό, από τον εκδοτικό οίκο του Landeszentrale für politische Bildung Hamburg - Κέντρο Περιφέρειας Δήμου Αμβούργου για την πολιτική εκπαίδευση.

Πρόκειται για την εργασία του κ. Λουκά Λυμπερόπουλου, επιστήμονα με πολύχρονο διδακτικό έργο στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, με τίτλο Die Pontosgriechen in Geschichte und Gegenwart-Οι Πόντιοι σε παρελθόν και παρόν.

Στις 288 σελίδες του, ο ερευνητής περιγράφει σταθμεύοντας σε σημαίνοντα γεγονότα και με κατανοητό ύφος, τη διαδρομή του Ποντιακού Ελληνισμού, με τεκμηριωμένες αναφορές κυρίως στο Ζήτημα της Γενοκτονίας του. Εύληπτα, περιεκτικά και με τον τρόπο που αναγιγνώσκει την ιστορία ο πολίτης στην Ευρώπη, ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας ευρεία βιβλιογραφία, πρωτογενείς πηγές, στατιστικούς πίνακες και ερμηνευτικές φωτογραφίες, θέτει πλαίσιο της αφήγησής του τη γεωπολιτική θεώρηση της Τουρκίας του 20ου αιώνα, επιλογή που διευκολύνει τον αναγνώστη στις μεθερμηνείες του.

Από τις σελίδες του βιβλίου, που αφηγείται οριζόντια χρονολογικά την τροχιά του Ελληνισμού του Πόντου, εξετάζονται επίσης ως σημαντικοί σταθμοί η αρχαιότητα, το Βυζάντιο, η καταγωγή των Τούρκων, ο Ελληνοχριστιανισμός στη Μαύρη Θάλασσα, το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα, η μκρασιατική εκστρατεία, οι Βενιζέλος-Κεμάλ, η συνθήκη της Λωζάνης, η προσφυγική εγκατάσταση, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ο Εμφύλιος, η ξενητιά στη Γερμανία, οι Έλληνες του Αμβούργου, καθώς και κάθε καταλυτικό στιγμιότυπο της δισχιλιόχρονης διαδρομής των Ελλήνων του Πόντου.

Η σημαντικότητα της έκδοσης είναι πολύπλευρα αναγνώσιμη και εμφατική.

Στη διάσταση μάλιστα του πολιτικού μάρκετιγκ, είναι ανεκτίμητη επικοινωνιακά.

Μία εργασία με κεντρικό θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη γερμανική γλώσσα, με εκδότη εκπαιδευτικό οργανισμό του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της Γερμανίας, του Αμβούργου, είναι αφ’ εαυτού αυτόλογο και ηχηρό πολιτικό statement.

Η αναιμική παρουσία του Ποντιακού ελληνισμού και του μείζονος Ζητήματος της γενοκτονίας των προγόνων του στη γερμανόγλωσση βιβλιογραφία, ζωοδοτείται αναπάντεχα.

Η εν γένει μοναξιά της εργασίας του Κώστα Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην αγορά του γερμανικού βιβλίου, αποκτά ένα πολύτιμο και σημαντικό σύμμαχο, ενώ ο συγκροτημένος χώρος των Ποντίων στις γερμανόγλωσσες χώρες, ευτυχεί αποκτώντας χωρίς τη συμβολή του, ένα πολύτιμο εργαλείο διαπίστευσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εφ’ όσον βέβαια αντιληφθεί τη διάσταση της έκδοσης και των επακόλουθων υποχρεώσεών του στη διανομή και προβολή του.

Ο συγγραφέας, Λουκάς Λυμπερόπουλος, επί 25ετία συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αμβούργου, πολύπειρος και απολαμβάνων εκτίμησης στην ακαδημαϊκή κοινότητα
της Γερμανίας, με πλήθος δημοσιεύσεων, διαλέξεων και ερευνών σε δύσβατα κλάσματα της ελληνογερμανικής ιστορίας (αποζημιώσεις, επανορθώσεις της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα), αποκαλύπτεται ως πολύτιμος συνοδοιπόρος του πολιτικού αγώνα των σημερινών Ποντίων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους.

Η επιτροπή για το Ζήτημα της γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ και ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης (ΣΠΝ), θα απορροφήσουν, εξαγοράζοντας, το σύνολο των διαθέσιμων βιβλίων της πρώτης έκδοσης, σκοπεύοντας αφ’ ενός να δηλώσουν στους συντελεστές αυτής την ευγνωμοσύνη και ετοιμότητα των πολιτικών ανακλαστικών του Ποντιακού Ελληνισμού, αφ’ ετέρου να ενθαρρύνουν έμμεσα κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και η Επιτροπή για το Ζήτημα της Γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ προτρέπουν κάθε σωματείο του ποντιακού ελληνισμού, να αφοσιωθεί στη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας, καθώς και στις ξενόγλωσσες μεταφράσεις της ελληνικής βιβλιογραφίας, περί των Ζητημάτων του.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος επενδύονται από τα σωματεία των Ποντίων χωρίς μέτρο σε ψυχαγωγικούς ευδαιμονισμούς, μουσικοχορευτικές φιέστες, σουβλακοπανηγύρεις, καλλιστεία χαβίτς και λοιπά άλλοθι πολιτιστικής φιλεργίας, ενώ παραμένουν χαοτικά τα κενά στις ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις περί της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, υπερπολύτιμα και αναντικατάστατα διαβατήρια διεθνοποίησης των Ζητημάτων μας (πολιτική αυτογνωσία, Γενοκτονία, Ρωμιοί του Πόντου π.χ.).

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης θα διαθέσει δωρεάν τα αντίτυπα που του αντιστοιχούν στην αγορά πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου της περιοχής Μέσης Φρανκονίας, στης οποίας τη θεσμική αυτοδιοίκηση υπάγεται ως συλλογική συγκρότηση.

Το αυτό έπραξε άλλωστε προ ετών ως ελάχιστη οφειλή και με την γερμανόγλωσση εργασία ενός εκ των πιονιέρων της νεότερης ιστοριογραφίας μας, Κώστα Φωτιάδη.

Εμπρός να διασπείρουμε τους ιούς προβολής της Ιστορίας μας στο αλλόγλωσσο κοινό.

Εμπρός να επιχορηγήσουμε την Landeszentrale für politische Bildung Hamburg, σε μια δεύτερη έκδοση της εργασίας του Λουκά Λυμπερόπουλου.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario

Ο Λουκάς Λυμπερόπουλος

LYMPEROPOYLOS.LOYKAS.NERBERG

Ο Λουκάς Λυμπερόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Δελφούς. Τελείωσε το Λύκειο στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Διορίστηκε κατόπιν ως αρμόδιος εκπαιδευτικός των ελληνόγλωσσων εντεταγμένων τάξεων σε γερμανικό σχολείο.

Παράλληλα είχε για περίπου 25 χρόνια εντολή διδασκαλίας ελληνικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Ως επισκέπτης υφηγητής παρέδωσε σεμινάρια στο Ινστιτούτο Μετεκπαιδεύσεως Εκπαιδευτικών στο ίδιο αντικείμενο.

Έχει πολλές ανάλογες δημοσιεύσεις, κυρίως σε γερμανόγλωσση βιβλιογραφία.

Κάνει διαλέξεις σε ολόκληρη τη Γερμανία για θέματα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, όπως αυτό των επανορθώσεων-αποζημιώσεων της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Επίσης γράφει βιβλιοκριτικές σε βιβλία αντίστοιχου περιεχομένου.