Το νέο βιβλίο του Βασίλη Στ. Κάρτσιου, «οι Αρχιτέκτονες του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος 1912 – 1922», θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015.

Την εκδήλωση παρουσίασης διοργανώνουν, η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ και ο συγγραφέας Βασίλης Στ. Κάρτσιος, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 2.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο νομικός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών Πάνος Νοτόπουλος και ο συγγραφέας Βασίλης Στ. Κάρσιος. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Αντώνης Ωραήλογλου.

Το βιβλίο

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του, χρησιμοποιώντας αυθεντικές πηγές παρουσιάζει μέσα από την δική του ματιά, εκείνους που κατά τη γνώμη του φταίνε για την μικρασιατική καταστροφή. Πρωταρχική θέση σε αυτήν κατέχει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, για τον οποίον αναφέρει όλες τις αρνητικές του στοχεύσεις σε ότι αφορά την πολιτική του.

BIBLIO.KARTSIOS.PAROYSIASI.2

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί στοιχεία από την δημοσιοποίηση το 2005 των «άκρως συνδυασμένων απορρήτων αρχείων του Φόρεϊν Όφις και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (1873 – 1939), ένα τμήμα των οποίων αναφέρεται στην βρετανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε αγκυλώσεις που απορρέουν από τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου».  

Όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας «οι Οθωμανοί είχαν καταλάβει τη Μικρά Ασία έναν αιώνα πριν την Άλωση της Πόλης. Την δεκαετία του 1380 κατέλαβαν και τη Μακεδονία. Ο ελληνισμός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης κατάφερε να επιβιώσει 524 χρόνια και ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας περισσότερα από 600 χρόνια. Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας επέζησε, και στις 2 Μαΐου 1919 δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της «Γκιαούρ Ισμίρ» φόρεσαν τα γιορτινά τους και βγήκαν στην προκυμαία μέσα από την πυκνή αχλύ της ιστορίας για να υποδεχθούν τους Έλληνες στρατιώτες. Ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος κατάφερε με την πολιτική του «ιδιοφυία» και τη «διορατικότητά» του να μετατρέψει τη σύγκρουση των αυτοκρατοριών σε έναν καταστροφική ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον οικουμενικό ελληνισμό σε προσφυγικές παράγκες, να στρέψει τον μπολσεβικισμό για δεκαετίες εναντίον της Ελλάδας και να δώσει στην Τουρκία κάτι που δεν είχε: Την εθνική της εορτή της Ανεξαρτησίας».

Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο του «σε όσους αμφισβητούν την καθεστηκυία ιστορική αφήγηση και αναζητούν την αλήθεια πέρα και πάνω από την μυθοποίηση προσώπων και γεγονότων… Και σ’ αυτούς που έχουν γράψει εμπνευσμένα βιβλία ιστορίας, αν και οι σπουδές τους και οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες δεν είχαν καμμία σχέση με την ιστορική επιστήμη».