Το νέο βιβλίο του Βασίλη Στ. Κάρτσιου, «οι Αρχιτέκτονες του Μικρασιατικού Ολοκαυτώματος 1912 – 1922», παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (Στρατηγού Καλλάρη 2), παρουσία πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση παρουσίασης διοργάνωσαν, η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ και ο συγγραφέας Βασίλης Στ. Κάρτσιος. Το βιβλίο παρουσίασαν, ο νομικός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών Πάνος Νοτόπουλος και ο συγγραφέας Βασίλης Στ. Κάρτσιος.

Ο Αντώνης Ωραήλογλου

ORAILOGLOU.ANTONISL.0483

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Αντώνης Ωραήλογλου, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου και τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας, εντρύφησε στις πηγές και στη συνέχεια συνέγραψε το βιβλίο, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε το βιογραφικό των ομιλητών και τους κάλεσε στο βήμα.

Ο Δημήτρης Γαρούφας

GAROUFAS.DIMITRIS.IMG 0497

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Γαρούφας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εστίασε στη σημασία του βιβλίου και στην ανάδειξη των αρχαιακών πηγών. Όπως είπε ο κ. Γαρούφας, ο συγγραφέας εξετάζει την περίοδο 1912 – 1922, την περίοδο που είναι η συμπύκνωση και κορύφωση της ελληνικής ιστορίας. Τόνισε δε πως το 1910 έως το 1912 υπήρξε η καλύτερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα, όπου υπήρχε παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην είσοδο της Ελλάδας στους Βαλκανικούς πολέμους, επισημαίνοντας πως η τότε μικρή Ελλάδα με τους 160.000 στρατιώτες εισήλθε στη βαλκανική συμμαχία, όπου οι Βούλγαροι είχαν 320.000 στρατό και ο αγώνας απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία έμοιαζε δύσκολος και όλοι προέβλεπαν την κυριαρχία των Βουλγάρων, αλλά η νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού στο Σαραντάπορο και η είσοδος των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη ανέτρεψε τα δεδομένα και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

KARTSIOS.BIBLIO.MIKRASIATIKI.KATASTROFI.KOSMOS.IMG 0479

Μέρος του ακροατηρίου που παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου

 

Έγινε διπλασιασμός της χώρας και έγινε η Ελλάδα κράτος. Μετά ήρθε ο διχασμός. Θρίαμβος, δόξα, ακμή και παρακμή.

Στις αρετές του βιβλίου είναι ότι προβάλει την άποψη παρουσιάζοντας τα τεκμήρια. Θα διαφωνήσω με τον συγγραφέα ότι για όλα ευθύνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά τη γνώμη μου την ευθύνη έχουν όλοι οι πολιτικοί εκείνης της περιόδου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο μεγαλύτερος πολιτικής της νεότερης περιόδου. Είχε αδυναμίες, πολλές φορές καταστροφικές για τον ελληνισμό, αλλά στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μεγαλούργησε. Το βιβλίο απευθύνεται στον απλό αναγνώστη, αλλά ταυτόχρονα και στον ερευνητή γιατί έχει πολλές αρχειακές πηγές.

Ο Πάνος Νοτόπουλος

NOTOPOULOS.PANOS.IMG 0514

Στην ομιλία του ο καθηγητής του ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες Πάνος Νοτόπουλος, τόνισε στη σημασία του βιβλίου και αναφέρθηκε στην σημασία που έδωσε ο συγγραφέας στον αφηγηματικό λόγο, και στην κορύφωση της δημιουργικής γραφής. Κάθε ένα κεφάλαιο είναι προπομπός για το επόμενο. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι και ο συγγραφέας έδωσε σημασία στο κυνηγητό της λεπτομέρειας. Το σημαντικό είναι πως όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο, είναι παρμένα μέσα από αρχεία.

Ο Βασίλης Κάρτσιος

KARTSIOS.VASILIS.IMG 0522

Ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλης Κάρτσιος, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους ερεύνησε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα, αυτό όλα έγιναν, αλλά γιατί έγιναν. Το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο για μια περίοδο, καταστροφική για την Ελλάδα, στην οποία δυστυχώς χύσαμε την καρδάρα με το γάλα. Ο αναγνώστης θα κρίνει εάν αυτά που ερεύνησα και στα συμπεράσματα που κατέληξα, για τους πρωταγωνιστές της του μικρασιατικού ολοκαυτώματος, που τεκμηριώνω με τις αντίστοιχες πηγές, είναι ικανοποιημένος από την ανάγνωση του βιβλίου.

KARTSIOS.BIBLIA.IMG 0489

Τα βιβλία του Βασίλη Κάρτσιου, ανάμεσά του και «Οι Αρχιτέκτοντες του Μικρασιατικού

Ολοκαυτώματος 1912 - 1922