Στο Μόναχο, της πρωτεύουσα της Βαυαρίας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Δέσποινα Εμμανουηλίδου «Ο Μεγάλος Ξεριζωμός", ύστερα από πρόσκληση του ποντιακού συλλόγου Μονάχου, Verein der Griechen aus Pontos, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η παρουσίαση του βιβλίου έρχεται μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση της «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ - Ο Μεγάλος Ξεριζωμός», στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.

Η συγγραφέας Δέσποινα Χατζοπούλου – εκπαιδευτικός MSc, MBA, ΜΔΕ, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την πιο σκληρή φάση της ποντιακής γενοκτονίας.

Η «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ - Ο Μεγάλος Ξεριζωμός» αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, μια δριμεία κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στους υπαίτιους - αλλά και στους συνενόχους τους - πολλαπλών γενοκτονιών που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της Τουρκίας το πρώτο κυρίως τέταρτο του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο που βάζει φωτιά στα παραδεδομένα, συνταράζει με την τόλμη και τις αλήθειες του και ξεσκεπάζει με περίσσιο θάρρος άγνωστες, ελάχιστα γνωστές ή ξεχασμένες γενοκτονίες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 17 μαρτυρίες προσφύγων που ανακτούν φωνή και αξιώνουν το δικαίωμα στο σεβασμό και στην ειρήνη. Μιλούν για λογαριασμό εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων που έχασαν στα μετόπισθεν, εντελώς άδικα, με τρόπο ιδιαζόντως ειδεχθή, το δώρο της ζωής. Μιλούν ακόμα για τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κυνηγημένοι σαν ζώα από τους Τούρκους, καθώς και για τους απογόνους τους που περιμένουν εδώ και δεκαετίες τη δικαίωση… Το βιβλίο μελετά ακόμα το νομικό πλαίσιο που διέπει τις γενοκτονίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων.

Το βιβλίο «ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ» διατίθεται από τα Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.