Περισσότεροι από 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές 21 χωρών, 30 ξένοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ηχηρά ονόματα, και 400 και πλέον εκδηλώσεις με 700 Έλληνες και ξένους ομιλητές θα δώσουν τον παλμό της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που ξεκινά στις 11 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης. Για ένα τετραήμερο η Θεσσαλονίκη θα κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης αυτής «γιορτής» του βιβλίου, που θα συγκεντρώσει στην πόλη τα βλέμματα του κλάδου.

Στο επίκεντρο της φετινής ΔΕΒΘ, την οποία διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-Helexpo και ο δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, βρίσκεται το αφιέρωμα «Η Αναζήτηση του Νότου». Στο κεντρικό αυτό αφιέρωμα  σημαντικοί συγγραφείς από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο, αλλά και γειτονικές μας χώρες στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, θα συνομιλήσουν με συγγραφείς, δημοσιογράφους, ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, αλλά και το αναγνωστικό κοινό για θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και την Ευρώπη της Μεσογείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαΐου στις 20:00 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Η συνέντευξη Τύπου

Την είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε μια νέα περίοδο επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της  διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως έχουν επιλυθεί τα προβλήματα των προηγούμενων ετών.

Από την πλευρά του το μέλος του δ.σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε πως το βιβλίο είναι απλώς η αφορμή για ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει η 14η ΔΕΒΘ, οι οποίες αγκαλιάζουν μια σειρά από θεματικές ενότητες και γεωγραφικές περιοχές.

Θεσμό για την πόλη χαρακτήρισε την ΔΕΒΘ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Έλλη Χρυσίδου, κάνοντας λόγο όμως και για ένα καινούριο ξεκίνημα που σηματοδοτείται από το περιεχόμενό της, ενώ υπογράμμισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί πως πρέπει να δημιουργούνται μεγάλα γεγονότα στην πόλη, ώστε να τη βγάλουν από την εσωστρέφειά της.

Με τη σειρά του ο υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης της 14ης ΔΕΒΘ, κ. Μανώλης Πιμπλής, τόνισε πως η φετινή διοργάνωση προσπαθεί να κάνει μερικά βήματα μπροστά, υπογραμμίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα της, την ανάπτυξη ποικίλων θεματικών ενοτήτων, αλλά και το «πάντρεμα» ελληνικών και ξένων συμμετοχών. Αναφέρθηκε δε στην στοχοπροσήλωση των ανθρώπων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην πολύτιμη συνδρομή της ΔΕΘ-Helexpo, στη συμπαράσταση του δήμου, στην εμπιστοσύνη του υπουργείου Πολιτισμού, στην αποφασιστική συμμετοχή των Ελλήνων εκδοτών, αλλά και στον ρόλο του αναγνωστικού κοινού της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Στη συνάντηση ενός μεγάλου συγκοινωνιακού έργου, του Μετρό Θεσσαλονίκης και εν προκειμένω της τεχνολογίας με τον πολιτισμό στάθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, συμβολισμό, που, όπως είπε, θέλει να μεταφέρει η εταιρεία στην ΔΕΒΘ. Η Αττικό Μετρό, μαζί με τον Άκτορα και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι χορηγοί της φετινής διοργάνωσης.

Την αντιμετώπιση των δυσκολιών του παρελθόντος και τη δημιουργία των προοπτικών για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΒΘ τα επόμενα χρόνια υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή πάνω από 70.000 άτομα θα περάσουν τις πύλες της ΔΕΘ, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη, εκτός από τη ΔΕΒΘ,  άλλες τέσσερις εκθεσιακές δράσεις-εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις

Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος το τέταρτο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, στις 12 και 13 Μαΐου, με στόχο να αναδείξει τη δυναμική νέα γενιά των Ελλήνων συγγραφέων. Είκοσι νέοι  ποιητές και πεζογράφοι θα βρεθούν στη 14η ΔΕΒΘ, δίνοντας με το έργο τους το στίγμα της νέας γενιάς της ελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, η ΔΕΒΘ υποδέχεται για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Μετάφρασης, που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και στο ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί τον χώρο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι και η Παιδική Γωνιά, που περιλαμβάνει πάνω από 100 εκδηλώσεις -μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακή έκθεση εικονογράφησης «Ήλιοι»- όπως παρουσιάσεις βιβλίων, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις γύρω από τα θέματα που απασχολούν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν 156 συγγραφείς, εικονογράφοι, ομιλητές, καλλιτέχνες, εμψυχωτές και παιδαγωγοί.

Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες: Το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Προσφυγικό Ζήτημα και το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017.