Το Πάσχα μέσα από σελίδες γεμάτες λαϊκές παραδόσεις, ρωσική ευλάβεια αλλά και τη χαρά της αναγέννησης της φύσης, εκεί όπου το σκοτάδι και η παγωνιά διαρκούν μήνες στο περιβάλλον και τις καρδιές των ανθρώπων.

Το Πάσχα μέσα από περιγραφές μεγάλων Ρώσων συγγραφέων που καλύπτουν δύο αιώνες της μεγάλης λογοτεχνικής παράδοσης της χώρας των Ρως.

Η Ορθοδοξία και η Ρωσία συναντιούνται στη γιορτή της χαράς και της ελπίδας που προσφέρει η Ανάσταση του Χριστού με διηγήματα του Ιβάν Μπούνιν, του Αντόν Τσέχωφ, του Αλεξάντρ Κουπρίν, του Νικολάι Γκόγκολ, του Λεοντίντ Αντρέγιεφ, του Βλαδίμηρου Σολοβιόφ, της Ζιναΐντα Γκίπιους, του Βελιμίρ Χλέμπνικοφ, του Μπορίς Σιριάγιεφ και του Βλαδίμηρου Μαρτσινόφσκι, δίνουν στον Έλληνα αναγνώστη την ευκαιρία να μυηθεί και να απολαύσει το ρωσικό Πάσχα.

Μόνο ένα μικρό μέρος από ένα διήγημα να παρουσιάσουμε το πώς βλέπουν οι Ρώσοι Αυτές τις Άγιες ημέρες: «Έφτασε και το Πάσχα με την θαυμάσια, χαρούμενη και μεγάλη του νύχτα. Δεν είχα να πάω πουθενά να διασκεδάσω κι έτσι περιφερόμουν μόνος στην πόλη, έμπαινα στις εκκλησίες, παρακολουθούσα τις λιτανείες, το φωτισμό, άκουγα τις κωδωνοκρουσίες και τις ψαλμωδίες, απολάμβανα τα γλυκά παιδικά και γυναικεία προσωπάκια, έτσι όπως φωτίζονταν από τις φλόγες των λαμπάδων. Στην ψυχή μου είχα μια παρηγορητική θλίψη – μια γλυκιά, ανάλαφρη και ήρεμη, θαρρείς και ήταν μια θλίψη δίχως τον πόνο για την απολεσθείσα αγνότητα και την καθαριότητα της παιδικής μου ηλικίας».

Μετάφραση από τα ρωσικά: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης.

Εκδόσεις Επίκεντρο