Το βιβλίο του Ομέρ Ασάν «Η Κεμεντζέ του Νίκου», του Ομέρ Ασάν, των εκδόσεων IASON BOOKS, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19.30 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Makedonia Palace (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη).

Στην παρουσίαση η οποία γίνεται με την ευγενική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, θα μιλήσουν ο συγγραφέας Ομέρ Ασάν, ο Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός – συγγραφές, η Αγγέλα Φωτοπούλου, μεταφράστρια – δημοσιογράφος, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ιστορικός. Ο Θοδωρής Κοτίδης θα παίξει Κεμεντζέ και ο ηθοποιός Νίκος Τυριτίδης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Ομέρ Ασάν «Η Κεμεντζέ του Νίκου».

Ο Ομέρ Ασάν

Ο Ομέρ Ασάν, συγγραφέας του ιστορικά πρωτοποριακού και στη συνέχεια απαγορευμένου μετά από δική στην Τουρκία βιβλίου «Πολιτισμός του Πόντου» (το οποίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά) θα περιοδεύσει στην Βόρεια Ελλάδα με το τελευταίο βιβλίο του. Ο συγγραφέας, μετά από πρόσκληση κυρίως Ποντιακών Σωματείων, θα συμμετέχει σε περίπου 10 εκδηλώσεις όπου θα συναντηθεί με αναγνώστες και φίλους του, θα παρουσιάσει και θα υπογράψει τα βιβλία του.

Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε κι έζησε στα «Παρχάρια» (έτσι ονόμαζαν οι Έλληνες του Πόντου τα βοσκοτόπια που βρίσκονταν σε μεγάλο υψόμετρο, στα οποία διέμεναν από την Άνοιξη μέχρι το Φθινόπωρο) της Τραπεζούντας μέχρι τα 14 του χρόνια.

Το 1974, μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του, αλλά ουσιαστικά δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη Τραπεζούντα και το χωριό του καθώς τα καλοκαίρια του παραθέριζε στο βουνό και την εξοχή του Παρχάρ (Παρυάδρης).

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, συμμετείχε στο αριστερό και δημοκρατικό κίνημα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολής και έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980, ενώ το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται.

Μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει την έρευνά του για τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τη μητρική του γλώσσα, τα Ποντιακά.

Ο Ομέρ Ασάν, στα έξι διηγήματα του βιβλίου του με τίτλο «Η Κεμεντζέ του Νίκου» μεταφέρει στην αφηγηματική γλώσσα κυρίως γλωσσικά και μεταναστευτικά φαινόμενα και κάνει κριτική του εαυτού του και της κοινωνίας χρησιμοποιώντας τη λογοτεχνία. Το σημαντικότερο σημείο που έλκει την προσοχή μας στα διηγήματα του είναι η πραγματικότητα πως η ανταλλαγή πληθυσμών που αρχικά στοχεύει τους Έλληνες δηλητηριάζει τελικά και τους Τούρκους.

Το 1993 ο Ομέρ Ασάν ταξιδεύει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την έρευνά του για τα Ποντιακά και μετά από τρία χρόνια εκδίδει το πρώτο του βιβλίο (1996). Η έκδοση του βιβλίου του προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Τουρκία με άρθρα του και μελέτες του να δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της χώρας.

Ο Ομέρ Ασάν τιμήθηκε με το Βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μέσα από τις εργασίες του. Επίσης, καθίσταται τιμητικό μέλος της οργάνωσης English PEN χάριν του δικαστικού αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του «Πολιτισμός του Πόντου».

Μετά την προσφυγή και αθώωση του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 ίδρυσε στην Τουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola. Μέσα σε δέκα χρόνια εξέδωσε περίπου 400 βιβλία και προσκλήθηκε στην έκθεση «Βιβλίο Φρανγκφούρτης» στην Τουρκία.Ο συγγραφέας έως σήμερα συνεχίζει να είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων και ιδιοκτήτης του περιοδικού «Ήρωες Μυθιστορημάτων» που ξεκίνησε τις εργασίες του το 2005, ενός περιοδικού που ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας.

Το 2011 ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο «Αδελφέ πού; Ανταλλαγή Πληθυσμών» παρουσιάζοντάς το σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Το 2012, επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού, ο Ομέρ Ασάν προτείνει την κήρυξη της 21ης Δεκεμβρίου ως Ημέρας Ηρώων Μυθιστορημάτων με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας. Το 2013, στα πλαίσια ενός τριήμερου φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη με προσκεκλημένους – για πρώτη φορά – λογοτέχνες από δέκα βαλκανικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), περιγράφει σε δύο λογοτέχνες προερχόμενους από την Κωνσταντινούπολη τους δικούς του λογοτεχνικούς ήρωες και προτείνει ξανά στην UNESCO να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ηρώων Μυθιστορημάτων.

Τέλος, ο Ομέρ Ασάν, ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος, ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στο κοινό. Αυτήν την περίοδο ο ίδιος, ετοιμάζει για έκδοση το Ρωμαιοτουρκικό Λεξικό του Βαχίτ Τουρσούν (Vahit Tursun). Όλα τα διηγήματα του Ομέρ Ασάν πρόκειται να εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή από τις εκδόσεις Iason Books στις αρχές του επόμενου έτους.