Την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, θα μεταδώσει σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 στις 10:00 το πρωί, μετά την άρνηση του κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ να πράξει το ιστορικό της καθήκον απέναντι στα εκατομμύρια Έλληνες προσφυγικής ποντιακής καταγωγής στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίας, την παραμονή της γιορτής της Θεοτόκου, το απόγευμα της Δευτέρας 14 Αυγούστου 2023, τέλεσε τον Εσπερινό στο καθολικό ιερό ναό της Σάντα Μαρία, αφού δεν υπάρχει ορθόδοξος ναός στην πόλη της Τραπεζούντας και η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε την άδεια να τελεστεί σε κάποια από τις παλιές εκκλησίες και τα μοναστήρια όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο ποντιακός ελληνισμός.

Αμέσως μετά την θεία λειτουργία στο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της πόλης της Τραπεζούντας και μνημόνευσε τον καθολικό ιερέα της πόλης Αντρέα Σαντόρο που δολοφονήθηκε το 2006.

Ευχαρίστησε τέλος τον Πάπα Φραγκίσκο και τις τουρκικές αρχές για την παραχώρηση της άδειας για τη λειτουργίας, η οποία βέβαια εστάλη μόλις την Παρασκευή και αφού προηγουμένως είχε διαμαρτυρηθεί δημοσίως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, γεγονός που γίνεται σε εξαιρετικές δυσμενείς περιπτώσεις.

Η Παναγία Σουμελά εθνικοθρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού για τους πρόσφυγες της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, είναι κάτι παραπάνω από τόπος προσευχής και κατάνυξης, καθώς κατέφευγαν εκεί στα χρόνια της σκληρής σκλαβιάς στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να προστατευθούν από τους διωγμούς, αφού η μονή απολάμβανε κάποιων, προνομίων των Σουλτάνων.

Όπως αναφέρει η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά, ετυμολογείται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα ‘σού’, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».

Tο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα του Πόντου, περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

https://www.megatv.com/live/

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ που καταγγέλει την διοίκηση της ΕΡΤ, για την μη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την Παναγία Σουμελά στον Πόντο και το Βέρμιο, στο ακόλουθο Link

 http://www.efxinospontos.gr/eidiseis/9367-tin-dioikisi-tis-ert-kataggelei-i-prospert-gia-ti-mi-metadosi-tis-theias-leitourgias-apo-tin-panagia-soumela-ston-ponto-kai-to-vermio 

Διαβάστε για την άδεια λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο που δόθηκε στο παρά πέντε, μετά από διαμαρτυρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο ακόλουθο Link 

http://www.efxinospontos.gr/pontos/9360-sto-para-pente-dothike-i-grapti-adeia-gia-tin-patriarxiki-theia-leitourgia-stin-panagia-soumela