Στο παρά πέντε δόθηκε τελικώς από τις τουρκικές αρχές η γραπτή άδεια από απλούς υπαλλήλους του τουρκικού κράτους, νομάρχη Τραπεζούντας, το πρωί της Παρασκευής 11 Αυγούστου 2023, για την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά της Ματσούκας στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το τουρκικό κράτος απέστειλε την γραπτή άδεια, μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο, για να τελέσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Κι αυτό, όταν μέχρι προχθές η γραπτή άδεια δεν είχε δοθεί, και ο κ. Βαρθολομαίος, το επισήμανε κατά την παράκληση που τέλεσε προς την Υπεραγίαν Θεοτόκο στην Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει φτάσει στο Φανάρι η γραπτή άδεια για τη λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Τουναντίον ο ίδιος επικρίνεται σφόδρα για το αίτημα που υποβάλλει κάθε Δεκαπενταύγουστο, εδώ και 10 χρόνια, για την άσκηση της χριστιανικής λατρείας στην ιστορική μονή της Παναγίας.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας η γραπτή άδεια. Είναι μόνο προφορικά μηνύματα. Κατόπιν της λήψεως των οποίων βγάλαμε ως Πατριαρχείο πάλι μία ανακοίνωση και είπαμε ότι θα γίνει η λειτουργία και φέτος στην Παναγία Σουμελά», εξήγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο κήρυγμά του, για να στηλιτεύσει στη συνέχεια την αντίδραση Τούρκου βουλευτή που έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης με τη λειτουργία στη Σουμελά.

«Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη λειτουργία στη Σουμελά»

Ο Πατριάρχης συμπλήρωσε ότι «δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά. Γιατί; Τόσο απλά πράγματα! Για λίγες ώρες θα πάμε να προσευχηθούμε κατά την πίστη μας, κατά τη θρησκεία μας και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Ούτε μία μέρα. Λίγες ώρες».

Εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα εμπόδια που τίθενται κατά καιρούς στην άσκηση των λατρευτικών δικαιωμάτων των ορθοδόξων πιστών ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην άρνηση χορήγησης άδειας για την τέλεση του εσπερινού σε μία άλλη ορθόδοξη εκκλησία στην Τραπεζούντα.

«Εγώ ζήτησα και πέρυσι και φέτος να κάνουμε και τον εσπερινό της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ένα παλαιό γυναικείο ελληνικό μοναστήρι στα υψόμετρα της Τραπεζούντας, στη Θεοσκέπαστη, και είπαν ‘όχι, μόνο λειτουργία στην Παναγία Σουμελά’. Κι έτσι τα 2-3 τελευταία χρόνια κάνω τον εσπερινό της Παναγίας στην Καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας, η οποία μας παραχωρείται λίαν ευχαρίστως από τους καθολικούς αδελφούς», ανέφερε.

OIKOYMENIKO.PATRIARXEIO.KONSTANTINOYPOLEOS.SHMA.200x198 logo

Aνακοινωθέν περί τῆς Θείας Λειτουργίας εἰς Παναγίαν Σουμελᾶ

Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Παρασκευῆς, 11ης τ.μ. Αὐγούστου, ἐλήφθη εἰς τά Πατριαρχεῖα καί ἡ γραπτή ἄδεια (ἡμερομ. 11 Αὐγούστου) διά τήν τέλεσιν τῆς θείας Λειτουργίας εἰς τήν Παναγίαν Σουμελᾶ, διά τήν ὁποίαν καί ἐκφράζονται θερμαί εὐχαριστίαι πρός τόν ὑπογράφοντα αὐτήν Νομάρχην Τραπεζοῦντος καί εὐρύτερον πρός τάς ἁρμοδίας κυβερνητικάς ἀρχάς.

Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας