Στην Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου, στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, στην πόλη του δρόμου του μεταξιού, βρίσκεται από το μεσημέρι της Κυριακής 14 Αυγούστου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, για να τελέστη ανήμερα της Παναγίας στο όρος Μελά στην Ματσούκα του Πόντου, την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας, το μεσημέρι της Κυριακής, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, και στην συνοδεία του, έγινε θερμή υποδοχή από κατοίκους της Τραπεζούντας, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που τον καλωσόρισαν ήταν ο επιχειρηματίας Μπασκάν Εφκάν, με καταγωγή από τα ελληνόφωνα χωριά του οροπεδίου της Τόν(γ)ιας, μητρική γλώσσα των οποίων είναι τα Ρούμτσα, δηλαδή η ποντιακή διάλεκτος, και του προσέφερε ένα μπουκέτο με κίτρινα λουλούδια, τα δάκρυα της Παναγιάς, ένα κασκόλ της ομάδας της Τραπεζούντας, μία φανέλα της Trabzonspor η οποία έγραφε στην τουρκική γλώσσα, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

TRAPEZOYNTA.BARTHOLOMAIOS.EFKAN.14.8.2022 2

Όταν ρωτήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ποιος θα είναι φέτος ο πρωταθλητής, -την εφετινή χρονιά το κατέκτησε η ομάδα της Τραπεζούντας- έδειξε τι έχει στο χέρι, τη φανέλα της ομάδας και το κασκόλ στο λαιμό του, λέγοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο.

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Μεγάλο Εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Παναγίας της Τραπεζούντος, ο οποίος παραχωρήθηκε στους Ορθοδόξους, για το σκοπό αυτό, ύστερα από την ευγενική παραχώρησή του από τον Ιερατικώς Προϊστάμενό του, Οσιώτ. π. Carmine. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ύστερα από δεκαετίες, που τελείται ο εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τραπεζούντα. 

Tον Παναγιώτατο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Ρωμαιοκαθολικός Προϊστάμενος του Ναού π. Carmine και ακολούθησε ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. Βαρθολομαίου στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα.
 

Δευτέρα 15 Αυγούστου

Ανήμερα της εορτής της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα τελέσει στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, Πατριαρχική Θεία Λειτουγία, ενώ μαζί του θα συλλειτουργήσουν στην Παναγία προστάτιδα των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα ψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος από την αρχή της Θείας Λειτουργίας μετά τον ξεριζωμό το 2010, τίμησε με τη συμμετοχή του, την Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, ήδη βρίσκονται εκατοντάδες προσκυνητές απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, την Ρωσία και την Γεωργία, για να πάρουν μέρος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. 

Ανάμεσά τους, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, αλλά και αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).