Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, θα τελέσει ανήμερα της Παναγίας, την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ μαζί του θα συλλειτουργήσουν στην Παναγία προστάτιδα των Ελλήνων του Πόντου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα ψάλη τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος από την αρχή της Θείας Λειτουργίας μετά τον ξεριζωμό το 2010, τίμησε με τη συμμετοχή του, την Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά, στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η Πρωτοσυγγελία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και όπως αναφέρεται εξασφάλισε την προβλεπόμενη άδεια από την Νομαρχία της Τραπεζούντος.

Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

Διά τοῦ παρόντος εὐχαρίστως γνωρίζεται εἰς τούς ἐνδιαφερομένους, ὅτι, ἐξασφαλισθείσης τῆς προβλεπομένης ἀδείας τῆς Νομαρχίας Τραπεζοῦντος, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος θά τελέσῃ καί ἐφέτος, τήν 15ην Αὐγούστου, ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐν τῇ ἱστορικῇ Ἱερᾷ Μονῇ Σουμελᾶ τήν Θείαν Λειτουργίαν, εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας θά ψάλῃ τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυροῦ Παύλου, ὅστις πολλάκις εἰς τό παρελθόν ἐτίμησε διά τῆς συμμετοχῆς του τήν πανήγυριν τοῦ ἱεροῦ παλλαδίου τῶν ἁπανταχοῦ Ποντίων.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, θα συλλειτουργήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου 2022, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί Μέγας Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Τραπεζούντας.