Στο Λαύριο Αττικής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού, το βράδυ του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου 2023, την οποία συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί σε ετήσια βάση, καθώς σκοπός της είναι να προβάλει την ανάγκη καταδίκης κάθε Γενοκτονίας που διεπράχθη στο παρελθόν και που δυστυχώς Γενοκτονίες συνεχίζουν να διαπράττονται μέχρι και σήμερα.

Η εκδήλωση στην Αθήνα τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο Λαυρίου.

POE.ARMENIOI.ASYRIOI.GENOKTONIA.LAYRIO.9.12.2023 2

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σωματεία - μέλη των τεσσάρων ομοσπονδιών, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σεβασμιώτατος κ.κ. Νικόλαος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Βασίλειος Οικονόμου, ο κ. Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής Φωτόπουλος Στυλιανός, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτριος Λουκάς και δημοτικοί σύμβουλοι, η Περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής κα. Βίκυ Καβαλάρη, για το Κ.Κ.Ε. ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λαυρεωτικής κ. Ιωάννης Ανανιάδης, ο Διοικητής Α.Τ. Λαυρεωτικής κ. Μπογδάνης Αχιλλέας και εκ μέρους της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Μίμης Δεληγιάννης.

Η έναρξη έγινε με προβολή του βίντεο «How Genocide Became Part of International Law».

POE.ARMENIOI.ASYRIOI.GENOKTONIA.LAYRIO.MESOGAIAS.NIKOLAOS.9.12.2023 5

Αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από: τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο, τον Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτριο Λουκά, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκο Μπατσάρα, τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Χαρούτ Σπαρταλιάν, τον Ειδικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Κοσμά Χατόγλου καθώς και τον Πρόεδρο της  Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.

POE.ARMENIOI.ASYRIOI.GENOKTONIA.LAYRIO.BARHTHIMIADHS.9.12.2023 4

Στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον τέως Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

POE.ARMENIOI.ASYRIOI.GENOKTONIA.LAYRIO.KENEBEZOS.9.12.20233

Η εισήγηση του ήταν ουσιαστική, επίκαιρη και ξεκάθαρη απέναντι στον όρο Γενοκτονία, στους θύτες και στα θύματα. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Κενεβέζος ανέλυσε το ερώτημα «Γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις Γενοκτονίες που διέπραξε;» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν αναγνωρίζεις κάτι, είτε όταν δεν είσαι σίγουρος αν δε θα το ξανακάνεις, είτε όταν θέλεις μη αναγνωρίζοντάς το να το νομιμοποιείς, διότι θέλεις να δημιουργείς συνθήκες κεκτημένου για όλα όσα διέπραξες».

Επίσης τόνισε ότι «η προέκταση των Γενοκτονιών, έχει να κάνει με την καταπάτηση εδαφών, πολιτισμών, πολιτιστικών δεδομένων, αλλά πολύ περισσότερο με την αποτύπωση γεωγραφικά του τρόπου που αντιμετωπίζεις γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τα πράγματα».

Τέλος, έγινε προβολή του βίντεο «Genocide Prevention – young people say never again (9 December – Genocide Prevention Day)».

Διαβάστε για την αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον δρ. Νίκο Μιχαηλίδη, «γιατί είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες σήμερα» στο ακόλουθο Link

https://efxinospontos.gr/genoktonia/9771-egine-i-ekdilosi-me-ton-dr-niko-mixailidi-giati-einai-simantiko-na-anagnoristoyn-oi-genoktonies-simera