Το θέμα της γενοκτονίας που διαπράττεται και άλλοτε παραμένει ατιμώρητο όπως στην περίπτωση της Τουρκίας και άλλοτε, παίρνονται μέτρα για την μη επανάληψή του, όπως στην περίπτωση της Ναζιστικής Γερμανίας η οποία όμως ήταν η ηττημένη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που προκάλεσε, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με αφορμή την 9 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού, που έγινε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στις 17.30, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή του γεγονότος ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού.

GENOKTONIA.POE.ARMENOIOI.9.DEKEMBRIOY.THESSALONIKH.9.12.2023.IMG 0977 4

Ο Νίκος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Μιχαηλίδης, Δρ. Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον ο οποίος μίλησε με θέμα «γιατί είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες σήμερα» και την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, ενώ αξίζει ότι μετά την εισήδηση έγινε εκτενής συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Χαιρετισμοί

Στην αρχή της εκδήλωση εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φορέων απηύθυναν χαιρετισμό.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεου, πατέας Σιλουανός (Τσατσιάδης).

GENOKTONIA.POE.ARMENOIOI.9.DEKEMBRIOY.THESSALONIKH.9.12.2023.IMG 0977 2

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης.

GALAMATHS.DHMHTRHS.9.12.2023

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Γαλαμάτης μεταξύ άλλων ανέφερε. Τα ριζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα δημιούργησαν την ανάγκη να πλάσουμε νέες λέξεις για να μπορέσουμε να περιγράψουμε τη φρικαλεότητά τους. Το 1944, ο Ράφαελ Λέμκιν εισήγαγε τη λέξη γενοκτονία, συνθέτοντας μια ελληνική και μια λατινική λέξη. Ως γενοκτονία περιγράφεται η εκπόνηση ενός συντονισμένου σχεδίου, το οποίο βασίζεται σε μια σειρά από ενέργειες, οργανωμένου χαρακτήρα, και αποβλέπει στην καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής εθνικών ομάδων, με απώτερο στόχο τη βιολογική εξάλειψή τους. Η γενοκτονία δεν συγχέεται με την εθνοκάθαρση, την προσπάθεια δημιουργίας εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών μέσω βίαιου εκτοπισμού πληθυσμών που ανήκουν σε ιδιαίτερες εθνικές ομάδες.

Θύματα γενοκτονίας έπεσαν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι στην Οθωμανική Επικράτεια στα τέλη του 19ου και στον 20 αιώνα. Παρότι η Τουρκία αρνείται την ιστορική πραγματικότητα, η Ελλάδα, με συντονισμένες ενέργειες, έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Οι μεγάλες ανθρωπιστικές καταστροφές του 20ου αιώνα ανέδειξαν τα όρια του Διαφωτισμού και μας οδήγησαν σε ένα πληρέστερο και ισχυρότερο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο έχει συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης ζωής. Πέρα από ζήτημα ιστορικής μνήμης και δικαιοσύνης, η αναγνώριση των γενοκτονιών, συμβάλλει στην ιστορική και φυσική αποκατάσταση των θυμάτων.

GENOKTONIA.POE.ARMENOIOI.9.DEKEMBRIOY.THESSALONIKH.9.12.2023.IMG 0977 3

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης, ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Τομεάρχης για διεθνείς συνεργασίες και πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 ZERBAS.KONSTANTINOS.9.12.2023.IMG 0855

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Παύλος Γαλεγαλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Τιγκράν Μπλεζιάν, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, ο Άρης Κασαπιάν, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Αρμενικής Νεολαίας, Αρπινέ Μοσινιάν, μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος και ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

GENOKTONIA.POE.ARMENOIOI.9.DEKEMBRIOY.THESSALONIKH.9.12.2023.IMG 0977 5

Ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, η Αρπινέ Μοσινιάν και ο Άρης Κασαπιάν

Την εκδήλωση συντόνιζε η Μελίνα Αμανατίδου, Συντονίστρια Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας (ΠΕΝ) Θεσσαλονίκης του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ.

AMANATIDOY.MELINA.9.12.2023.IMG 4478 2048x1365

Η Μελίνα Αμανατίδου

Ο Νίκος Μιχαηλίδης

MIXAHLIDHS.NIKOS.9.12.203.IMG 0932

Ο Νίκος Μιχαηλίδης

Στην ομιλία του ο δρ. Νίκος Μιχαηλίδης με θέμα «γιατί είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι γενοκτονίες σήμερα», μεταξύ άλλων ανέφερε.

Τρεις διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις –το οθωμανικό καθεστώς υπό τον Abdulhamid II πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς των Νεότουρκων ή CUP (Επιτροπή Ένωσης και Προόδου) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το εθνικιστικό κίνημα και καθεστώς του Μουσταφά Κεμάλ κατά τηνν περίοδο 1919 – 1924, υιοθέτησαν και εφάρμοσαν μια πολιτική με στόχο να αφανίσουν τις χριστιανικές μειονότητες από τη Μικρά Ασία.

Μεταξύ του 1894 και του 1924, οι μουσουλμάνοι ηγεμόνες της Τουρκίας κατέστρεψαν τις χριστιανικές κοινότητες Πόντου, Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης – Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους (μερικές φορές αποκαλούμενοι Σύριοι ή Σύροι) – σ μια κλιμακωτή εκστρατεία μαζικών δολοφονιών, απελάσεων, μαζικών βιασμών και απαγωγών γυναικών και παιδιών καθώς και με αναγκαστικό προσηλυτισμό στο Ισλάμ. Η εκστρατεία στηρίχθηκε σε εκτεταμένη υποστήριξη από τον μουσουλμανικό πληθυσμό και διεξήχθη από Τούρκους στρατιώτες, αστυνομικούς και πολίτες…

Όσοι δεν λογοδοτούν και δεν τιμωρούνται για τη συμπεριφορά τους οι ανεύθυνοι και αναξιόπιστοι δημόσιοι λειτουργοί ενώ, αντίθετα, κατά κάποιο τρόπο επιβραβεύονται, η κουλτούρα ασυδοσίας αναπαράγεται εις αεί, δημιουργώντας κάθε φορά περισσότερους παραβάτες. Ταυτόχρονα η κοινωνία εθίζεται και γίνεται περισσότερο ανεκτική στην ανομία και ασυδοσία, οι οποίες σταδιακά καθίστανται κυρίαρχη συνθήκη.

Όσοι διακατέχονται από αυτού του είδους τη νοοτροπία δεν απολογούνται ποτέ, αλλά αντίθεα αναγκάζουν τους άλλους να απολογηθούν. Αρνούνται κατηγορηματικά τη ενσυναίσθηση και την κατανόση του Άλλου. Σήμερα αυτή η κουλτούρα του «απόλυτυ δικαίου», της αυτό-δικαίωσης και της νομιμοποίησης των παραβατικών πράξεων είναι τόσο εξαπλωμένη στην Τουρκία ώστε οι περισσότεροι πολίτες είναι διατεθειμένοι να ενστερνιστούν και να υπερασπιστούν αυτά τα θηριώδη εγκλήματα του παρελθόντος, όταν τύχει να μάθουν για αυτά.

Η Τουρκία είναι μουσείο μοχθηρών πράξεων, ένα μουσείο εγκλημάτων τα οποία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν κριτικά, ενώ οι δράσεις πάντα κατάφερναν να διαφεύγουν της τιμωρίας για όλα όσα έχουν πράξει.

GENOKTONIA.POE.ARMENIOI.THESSALONIKH.9.12.2023.IMG 0857

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και επίτιμος γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Κώστας Γαβρίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Κομνηνός, ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν πολλές νέες και νέοι.