Διάλεξη – ομιλία με τον Armen T. Marsoobian, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Κονέκτικατ των ΗΠΑ, τόσο δια ζώσης, όσο και με διαδικτυακή παρακολούθηση διοργάνωσε με αφορμή την Εθνοκάθαρση των Αρμενίων από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ (Αρτσάχ), η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2023, στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης.

Ο ομιλητής Armen T. Marsoobian, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Νοτίου Κονέκτικατ (Professor of Philosophy, Southern Connecticut State University) μίλησε με θέμα: «Η μακριά σκιά της Γενοκτονίας: Άρνηση, Εθνικές Αφηγήσεις και Καταστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς». «The Long Shadow of Genocide: Denial, National Narratives, and Heritage Destruction».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.MARSOOBIAN.ARMEN.9.10.2023.IMG 7397 1

Τους προσκεκλημμένους της εκδήλωσης παρουσίασε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, β’ Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ενώ την ταυτόχρονη μετάφραση της ομιλίας του Armen T. Marsoobian, από την αγγλική γλώσσα στην ελληνική, έκανε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και Α’ αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

DAGAZIAN.AKIS.PROXENOS.ARMENIAS.EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.9.10.2023.IMG 7410

Ο Επίτιμος Πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκης Άκης Δαγκαζιάν, απηύθυνε χαιρετισμό την εκδήλωση.

Ακολούθησε η ομιλία του Armen T. Marsoobian, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι οι προσπάθειες προπαγάνδας τόσο των αυταρχικών καθεστώτων του Ιλχάμ Αλίεφ στο Μπακού και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, μαζί με τη γενική δυτική άγνοια της ιστορίας του Νοτίου Καυκάσου συνέβαλαν στην έλλειψη ουσιαστικής απάντησης στη γενοκτονική επίθεση που είδαμε πρόσφατα. Η αναγκαστική έξοδος σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού των 120.000 αυτόχθονων Αρμενίων του Αρτσάχ είναι μόνο ένα από τα πιο πρόσφατα βήματα σε μια γενοκτονική διαδικασία εθνοκάθαρσης που ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα.

EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.MARSOOBIAN.ARMEN.9.10.2023.IMG 7397 2

Μετά το τέλος της ομιλίας του Armen T. Marsoobian, υποβλήθησαν ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθούσε τη διάλεξη, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο Link