Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, στη μνημείο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Η επέτειος τιμήθηκε με μια σεμνή τελετή αλλά σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, αφού 101 χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, οι απόγονοι αυτών που επέζησαν διακηρύσσουν συνεχώς πως ο αγώνας της Διεθνούς Αναγνώρισης συνεχίζεται σθεναρά και γίνεται πιο επίκαιρος από ποτέ.

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 6

Με την παρουσία αντιπροσώπων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, εκπροσώπων φορέων και της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που έδωσαν το παρόν στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας, ξεκίνησε η τελετή στο Μνημείο Γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 4

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στην εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών της ΠΟΕ και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Θεσσαλονίκης η γραμματέας της Στέλλα Γεωργιάδου, αναφέροντας πως «αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της πρωτόγνωρης κατάστασης του Κορωναϊού, αποφασίσαμε οι εκδηλώσεις μας να μην πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» των περασμένων ετών και χωρίς τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, που δίνει το παρόν κάθε χρόνο στο ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους μας».

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 1

Στην αρχή της εκδήλωσης την επιμνημόσυνη δέηση για τη μνήμη των 353.000 νεκρών της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Ειρηναίος.

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 7

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση μνήμης απηύθυναν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε Βασίλης Μωϋσίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Ολυμπιονίκης - Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

POE.GENOKTONIA.AGIAS.SOFIAS.THESSALONIKH.SIAMIDIS.BASILEIADIS.19.5.2020

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης στο τραγούδι και ο Κώστας Σιαμίδης στη λύρα

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Πόντιοι καλλιτέχνες Αχιλλέας Βασιλειάδης στο τραγούδι και Κώστας Σιαμίδης στην λύρα, οι οποίοι με την εξαιρετική ερμηνεία τους μετέφεραν το κοινό νοερά στις αλησμόνητες πατρίδες.

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 2

Κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της ΔΙΣΥΠΕ Βασίλη Μωυσίδη και Μάκη Κιριζίδη

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Πολιτείας και των φορέων.

POE.GENOKTONIA.THESSALONIKH.19.5.2020 5

Μέλη της νεολαίας της ΠΟΕ 

Η τελετή έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Διαβάστε στο site http://efxinospontos.gr/ για την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η ΠΟΕ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στο Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά στο ακόλουθο Link

http://efxinospontos.gr/genoktonia/6381-oi-ekdiloseis-mnimis-apo-tin-poe-stin-athina-kai-peiraia?fbclid=IwAR0-LG9i7rkMgosLsVqfUypPtdQFnzTVJYvo68jBv4OZO5oXdOiwrnVegus