Παραδοσιακές συνταγές από την προγονική πατρίδα των κατοίκων της Ασπροβάλτας, το Ρένκιοϊ, ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο που προετοίμασε ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος», η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στις 4 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, στην οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές θα συνοδεύουν μυρωδιές, γεύσεις και τμήμα της παράδοσης.

Ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά, εν πολλοίς άγνωστα στις νεότερες γενιές, όπως κασμαδόπιτα, γκιουζλεμέδες, τσιτσαρέλα με κολοκυθολούλουδα, κας μποϊνού («λαιμός της χήνας»), γίδα με κασμά, σελινάτο, αρίδα, λαλαγγίτες, χουσμέρι, περιγράφονται αναλυτικά ως υλικά - εκτέλεση και συνοδεύονται από φωτογραφίες με επεξηγηματικά σχόλια, στο συλλεκτικό βιβλίο: «Ταξίδι στις γεύσεις» του Ρένκιοϊ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπροστά στους παρευρισκόμενους, θα παρασκευασθούν οι πεσέδες, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα του Ρένκιοϊ, ενώ άλλες επτά έτοιμες συνταγές θα παρουσιαστούν στο κοινό, μαζί με άλλες εκπλήξεις. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μικρή έκθεση με παραδοσιακά σκεύη κουζίνας και προετοιμασίας φαγητού, που χρησιμοποιούσαν στο Ρένκιοϊ και στα πρώτα χρόνια δημιουργίας της Ασπροβάλτας.

Το «Ταξίδι στις γεύσεις» του Ρένκιοϊ, έχει σαν στόχο να διατηρήσει την ιστορική μνήμη της πατρογονικής εστίας, μέσα από συνταγές που αναβίωσαν δεκάδες παλαιότερες και νέες γυναίκες της Ασπροβάλτας, όπως τις έμαθαν κι αυτές από τις γιαγιάδες και τις μητέρες τους.

Πληροφορίες: τηλ.: 6979604339, ps.asprovalta@gmail.com