Επιτυχημένες ήταν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγο Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς», με τον γενικό τίτλο «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας», που γίνονται  στο πλαίσιο του εορτασμού του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, που βρίσκεται στη διασταύρωση Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν από τις 8 ως τις 17 Ιουλίου 2016.Για το 2016 οι εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» ήταν αφιερωμένες για δεύτερη συνεχή χρονιά στο διατροφικό πολιτισμό των Ποντίων, στην ιστορία, στη  νοστιμιά και στην υγιεινή της Ποντιακής κουζίνας.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, το «2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας», σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, όπου διαγωνίστηκαν ποντιακά πιάτα, μαγειρεμένα από διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες,  για την ανάδειξη των τριών καλύτερων.

THRILORIO.GASTRONOMIA.KOINO.IOYLIOS.2015

Διαγωνίστηκαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Καρς» Ηλιόλουστου Κιλκίς με τα «Βαρένικα» από το Κάρς, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Άγιου Μάρκου Κιλκίς με την «Τυροκλωστή» από τη Λαραχανή Ματσούκας, ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων «Αργοναύτες» Μεσημερίου Θεσσαλονίκης με το «Τεπίκε» από το Ατά Παζάρ Νικομήδειας, η Ελένη Αφεντούλη από Αργυρούπολη Δράμας με το «Σιρόν» της περιοχής Τσογκάρ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με τα «Κοχλίδε με κρομμύδε από την Κρώμνη, ο Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα» Λυδίας Καβάλας με τα «Ψαθίρε» από τη Νικόπολη, η Μαρία Σιδηροπούλου και ο Αλέξανδρος Καρυπίδης από Κρηνίδες Καβάλας με τα «Κιλτιρίτσια από το Ακ Νταγ Ματέν, ο Μουσικοχορευτικός Μορφωτικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα Καβάλας με «Βραστάρ ή Εκμέκ Ισλαμασού» από την Πάφρα, ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας με  «Κολογκυθοκεφτέδας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ο Πόντος» Λεύκης Νέας Καρβάλης Καβάλας με τα ποντιακά τυρόψωμα «Χατσαπούρια», ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης με «Πουγαλαμά και τερλιπισία» από την Τραπεζούντα, ο Σύλλογος Ποντίων Λευκόπετρας Ξάνθης με το «Μαντί», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου με το «Κλωστόν» από τη Φάτσα του Πόντου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ακρίτες Κομνηνοί» Δωρικού Έβρου με «Τανωμένον Σορβά» από το Κογός του Κάρς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος» με «Κρεμμυδοτήγανον» από τον Κοσμά Τραπεζούντας και ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» με το «Ακρόσκα» από την Τσάλκα Ρωσίας.

THRILORIO.GASTRONOMIA.EPITROPI.IOYLIOS.2016

 

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων ήταν οι: Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Γιώργος Μαστροδημήτρης Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Νίκος Αλμπάνης Σεφ, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Σύμβουλος Γαστρονομίας, Ελένη Βασιλειάδου, Ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας,  Παραγωγός Παραδοσιακών Προϊόντων «Βερμίου Γης» Ποντιακής Διατροφής γαλακτοκομικών και ζυμαρικών, Ελένη Τομπουλίδου Παραγωγός Χειροποίητων Ποντιακών  Παραδοσιακών Εδεσμάτων «Ελένη», Σάββας Βακιρτζής,  Μάγειρας, απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΟΤΕΚ.

Η Επιτροπή ανέδειξε 1ο νικητή τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Ο Πόντος» Λεύκης Νέας Καρβάλης Καβάλας με τα ποντιακά τυρόψωμα «Χατσαπούρια», που μαγείρεψαν ο Γρηγόρης Πολιτίδης, η Αξάνα Σοφιανίδου, η Χρυσούλα Αθανασιάδου, η Βασιλική Ατλαμάζογλου και η Ελένη Μαβίδου, 2ο νικητή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» Δράμας με τα «Κοχλίδε με κρομμύδε από την Κρώμνη, που μαγείρεψε η Παρθένα Μισαηλίδου και 3ο νικητή τον Σύλλογο Ποντίων «Η Τραπεζούντα» Λυδίας Καβάλας με τα «Ψαθίρε» από τη Νικόπολη, που μαγείρεψαν η Σοφία Σιδηροπούλου, η Χαρίκλεια Ζαπίδου και ο Κώστας Σιδηρόπουλος.

THRILORIO.GASTRONOMIA.PROTO.BRABEIO.IOYLIOS.2016

Το βραβείο του κοινού κέρδισε  ο Σύλλογος Ποντίων Λευκόπετρας Ξάνθης με το «Μαντί» που μαγείρεψαν η Ράνια Στεφανίδου, η Γεωργία Αποστολίδου, η Βαρβάρα Βέρτη, η Σοφία Ευθυμιάδου, η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου και η Σοφία Ευθυμιάδου.

Οι νικητές πήραν ως έπαθλο χειροποίητα «Ξυλάγγεια», φιλοτεχνημένα από τον Άγγελο Τσιτηρίδη και τον Νικόλαο Μαυρίδη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην ποντιακή γαστρονομία διοργανώθηκε,επίσης, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, μια πρωτότυπη συναυλία – μουσικό αφιέρωμα στη σχέση της ανθρώπινης ζωής με τα διατροφικά στοιχεία, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση είχε η Ελένη Αποστολίδου, την Καλλιτεχνική επιμέλεια η Ελένη Αποστολίδου και ο Γιάννης Παγκοζίδης, τα κείμενα έγραψε η Σοφία Μενεσελίδου και την απαγγελία των κειμένων έκανε ο Στέλιος Κενανίδης.

Τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια απέδωσαν οι: Στέλιος Ταϊρίδης (τραγούδι), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Αντωνιάδης Ματθαίος (λύρα), Γιάννης Σιδηρόπουλος (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), 

Τα σύγχρονα τραγούδια απέδωσαν οι: Ελένη Αποστολίδου (τραγούδι), Στάθης Πανάς (τραγούδι και μπουζούκι), Παναγιώτης Αθανάσαρος (τραγούδι και κιθάρα), Μαρία Αποστολίδου (τουμπερλέκι).

Επίσης, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, πάνω από  20 μικρά παιδιά σε ρόλο μάγειρα, παρασκεύασαν στην πλατεία του Θρυλορίου ποντιακά κουλούρια «κερκέλια».