Την αναβολή επ’ αόριστον της τελετής των εγκαινίων του Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου, που επρόκειτο να γίνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αποφάσισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς δεν διασφαλίζονταν η ομαλή των επισκεπτών στο μαρτυρικό νησί

Με κοινή της ανακοίνωση οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται- Κομνηνοί» ανακοινώνουν ότι η τελετή των εγκαινίων του Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου για τους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου και Ασσυρίους στη Μακρόνησο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, αναβάλλεται επ’ αόριστον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν διασφαλίζουν την ομαλή μετακίνηση των επισκεπτών.

Η Μακρόνησος, που ήταν ένα ξερονήσι, χρησιμοποιήθηκε πρώτα για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, ως Λοιμοκαθαρτήριο και στη συνέχεια ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων και κομμουνιστών.

Με ανακοίνωσή τους οι διοργανωγτές επισημαίνουν πως τελετή εγκαινίων του “Μνημείου του Λοιμοκαθαρτηρίου των Ελλήνων προσφύγων και Ασσυρίων της Μακρονήσου της περιόδου 1922-23», έχει ως σκοπό αφενός την απόδοση Μνήμης στους προγόνους μας και αφετέρου Τιμής στον Ελληνικό και Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, καθώς και την φιλανθρωπική οργάνωση “American Women’s Hospitals” (AWH) που συμπαραστάθηκαν ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους τους, προσφέροντας με κίνδυνο της ζωής τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθαναν συνεχώς με πλοία - φέρετρα από την Ανατολή.

Εκατό χρόνια μετά από εκείνα τα τραγικά γεγονότα της οριστικής εγκατάλειψης της Πατρίδας, διοργανώνουμε αυτή την προσκυνηματική εξόρμηση ως εκπλήρωση χρέους των απογόνων των προσφύγων και όλων ανεξαρτήτως των συμπατριωτών μας και του πολιτισμένου κόσμου γενικότερα.

Για την πραγματοποίηση των εγκαινίων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

ΤΗΛ: 2313 054 737, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων

ΤΗΛ: 2105317571, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύλλογος Ποντίων « Αργοναύται- Κομνηνοί»

ΤΗΛ: 2109569518, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.