Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Ιερό προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο, το Κτητορικό Μνημόσυνο και «Το Κοινό των Ποντίων».

Του Κτητορικού Μνημοσύνου προηγήθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ενώ έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ανάμεσα στους προσκυνητές παρευρέθησαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου και του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», η πλειονότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και πλειάδα προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.KTHTORIKO.MNHMOSYNO 1

Μετά το πέρας του μνημόσυνου ο Ηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά» π. Αθηναγόρας Μπίρδας τέλεσε τρισάγιο στα μνήματα των αοιδίμων κτητόρων Φίλων Κτενίδη, Παναγιώτη Τανιμανίδη και αρχιμανδρίτου Αμβρόσιου Σουμελιώτη κομιστή της σεπτής εικόνας της Παντάνασας από το όρος Μελά στην Ελλάδα.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.KTHTORIKO.MNHMOSYNO 3

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στους τάφους τους και στις προτομές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών απο Τραπεζούντος Χρυσάνθου, του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας Παύλου, του Αρχιμανδρίτου Πέτρου Θεοφυλάκτου πρώτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά» στο Βέρμιο και του Λεωνίδα Ιασωνίδη Υπουργού.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του «Κοινού Των Ποντίων». Ως γραμματέας - πρακτικογράφος εξελέγην ο νομικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προσκυνήματος «Παναγιά Σουμελά» κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.KOINO.PONTION2

Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα του Ιερού Προσκυνήματος κατά τα έτη 2020 - 2021 - 2022, από τον Πρόεδρο του Σωματείου και του Ι. Π. «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη.

PANAGIA.SOYMELA.BERMIO.KOINO.PONTION

Στην συνέχεια ακολούθησε ψήφισμα με εφαρμογή των παραγράφων 3, 4, 5 του άρθρου 6 του 262/2014 Κανονισμού για την Συμπλήρωση της Διοικούσας Επιτροπής με την εκλογή δύο (2) μελών και ισάριθμων αναπληρωματικών.

Από τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης εξελέγησαν δύο μέλη οι κ. Γεώργιος Κυριακίδης και κ. Σταύρος Κουγιουμτζίδης οι οποίοι σύμφωνα με το καταστατικό θα συμπληρώσουν την διοικούσα επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».