Γιορτές πόλης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής και ο Σύλλογος Ποντίων «Ο ΦΑΡΟΣ» πρόσθεσε την δική του νότα σ’ αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα, το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου στην πλατεία "19 Μάη", με την παράσταση Οι πρόσφυγες του Πόντου στον μπερντέ του Καραγκιόζη, με τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη, σε κείμενα του συγγραφέα και ποιητή της ποντιακής διαλέκτου Κυριάκου Σαχανίδη σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της παράστασης από την Σοφία Σαββίδου.

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 1

Στην προσπάθεια του Συλλόγου να προσδώσει περισσότερο χρώμα και φως σε αυτές τις περίεργες ημέρες που ζούμε, χωρίς όμως να ξεχνάμε και να μην νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο, παρουσίασε μια Διαδραστική παράσταση για όλη την οικογένεια, αφιερωμένη στην «προσφυγιά».

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 9

«Οι πρόσφυγες του Πόντου στον μπερντέ του Καραγκιόζη». Ο εξαίρετος ηθοποιός και συμπατριώτης Τάκης Βαμβακίδης υποδύθηκε τον Καραγκιόζη και στον μπερντέ και στην σκηνή, όπου οι θεατές τον αποθέωσαν.

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 12

Το σενάριο υπέγραψε ο Κυριάκος Σαχανίδης (Συγγραφέας και Ποιητής της Ποντιακής Διαλέκτου).

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 8

Μουσικά Συνόδευσαν οι Κ. Ατματσίδης (λύρα), Λ. Κατουρτσίδης (τραγούδι), Γ. Μουρατίδης (νταούλι).

Πίσω από τον μπερντέ τις φιγούρες κινούσαν Δημήτρης Λαζαρίδης (μέλος του Συλλόγου), με τον 8χρονο γιό του Γιώργο, Π. Τσέρνας και Κ. Κωτσαρές.

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 10

Νέες και παιδάκια του Συλλόγου εξιστορούσαν στον Καραγκιόζη την ιστορία των προγόνων τους και πως έφτασαν στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Κατά την διάρκεια της παράστασης οι χορευτές του Συλλόγου έδιναν το δικό τους ρυθμό με χορούς αλλά και δρώμενα.

Την σκηνοθεσία και την επιμέλεια της παράστασης είχε αναλάβει η Πρόεδρος και Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου.

AGIA.BARBARA.KARAGKIOZHS.10.9.2023.1 4

Πλήθος κόσμου, μεγάλοι και μικροί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, έμαθαν για την ιστορία του Πόντου και στο τέλος σείστηκε η πλατεία από τα χειροκροτήματα και τα επιφωνήματα επαίνου.

Την βραδιά χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της πόλης κ. Λάμπρος Μίχος και ο Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Καραγκιοζοπαιχτών κ. Αντώνης Παντιώρας.