Σε κλίμα κατάνυξης και συγκινησιακής φόρτισης τελέστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Δράμα το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού κυρού Παύλου ο οποίος αδόκητα «μετέστη εκ των επιγείων στα επουράνια» αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στα εκκλησιαστικά δρώμενα και στις καρδιές των πιστών.

Στη Θεία Λειτουργία ιερούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας επιστήθιος φίλος και συνέκδημος του κεκοιμημένου Αρχιερέως απηύθυνε, εμφανώς συγκινημένος,  στο απορφανισμένο ποίμνιο λόγους παρηγορίας και οικοδομής.

Ο Σεβασμιώτατος άρχισε με τους εξής ποιητικούς στίχους: «Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου κι αν έρθουν και δικοί μας. Να μη τους πεις κι απόθανα να τους βαροκαρδίσεις. Στρώσε τους τάβλα να γευτούν, κλίνη να κοιμηθούνε. Στρώσε τους παραπέζουλα να βάλουν τ’ άρματά τους. Και σαν ξυπνήσουν το πρωί και σ’ αποχαιρετούνε, πες τους το πως απόθανα».

Στη συνέχεια, έκανε μια αναδρομή στα χρόνια των σπουδών στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, στους κοινούς αγώνες για την Εκκλησία και κατέληξε  στην ιερή κλήση για την Αρχιερωσύνη.

Ο Επίσκοπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης αφορμώμενος από την ημέρα της μνήμης των Αγίων Πατέρων αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο της Συνόδου υπογραμμίζοντας ότι «η κληρονομιά των αγίων Πατέρων είναι ο άρρηκτος σύνδεσμος με το Χριστό.

Διαρκής υπόμνηση των Αγίων Πατέρων αποτελεί η διατήρηση της ενότητας του εκκλησιαστικού σώματος. Τούτη την αρχή υπηρέτησε σθεναρά ο μακαριστός Παύλος «χωρίς τυμπανοκρουσίες,  χωρίς την ανίατη ασθένεια της μεγαλομανίας, αλλά με πνεύμα σύνεσης και διάκρισης».

Ο Σεβασμιώτατος με λογοτεχνική δεξιότητα αποτύπωσε στο λόγο του στιγμές από την Εκκλησιαστική και Ποιμαντική δράση του εκδημήσαντος Ποντίου Αρχιερέως και με μια φράση έδωσε το στίγμα της δυνατής προσωπικότητάς του: «Αντάρτης του Θεού» υπήρξε σε όλη του τη ζωή ο μακαριστός Παύλος!! Ας είναι αιωνία η μνήμη του!!».

Το εκκλησίασμα επισφράγισε την εξαιρετική ομιλία του αγίου Νεαπόλεως με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιρρωνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την άρτια σκιαγράφηση του εκλιπόντος Ποιμένος τους.

 

Κατά την έξοδο μοιράστηκσε σε όλους αφιερωματική έκδοση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού εις μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.

Τσισάγιο επί του τάφου 

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022, στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα, τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου, από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνα, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριο και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμωνα.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Δράμας, Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως