Στους αδελφούς Τσαχουρίδη, στον Ματθαίο και στον Κωνσταντίνο, επικεντρώνεται το νέο επεισόδιο της καινούριας εκπομπής της ΕΡΤ3 «Μουσικές Οικογένειες», αυτήν την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022, στις 13:00, η νέα εκπομπή την σφραγίδα της οποίας έχει ο δημοσιογράφος και λαογράφος Γιώργης Μελίκης.

Η περίπτωση του Ματθαίου και του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη αποτελεί απόδειξη ότι το βίωμα, όταν εμπλουτίζεται από την γνώση και τις σπουδές, μπορεί να φέρει μουσικοπολιτιστικές ανατροπές και συστοιχίες οι οποίες εμπλουτίζουν τη μουσική παράδοση και παιδεία μας.

Με βάση και αφετηρία την πατρογονική ποντιακή λύρα, και εφόδια, την εμπειρική αλλά και ακαδημαϊκή συγκρότηση, περνάνε με ευκολία και σε άλλα έγχορδα μουσικά όργανα, όπως και σε διαφορετικά τραγούδια, και εισέρχονται ως ανανεωτές μιας παράδοσης ζώσας και εξελικτικής και φυσικά αποδεκτής από το μεγάλο ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο μουσικό κοινό. Αλληλεπιδράσεις, επιρροές και αισθητική μετεξελίσσονται σε μια νέα μουσική ταυτότητα, με την οποία τα αδέρφια Τσαχουρίδη μας συστήνονται.

TSAXOYRIDI.MATHAIOS.KONSTANTINOS.ERT3.BEROIA.14.1.2022 3

Οι Μουσικές Οικογένειες δείχνουν πως όχι μόνο διαιωνίζουν ένα μουσικό ύφος, αλλά και πως πραγματώνουν μουσικοπαιδαγωγικά και εθνομουσικολογικά μια τέχνη υψηλή. Η αποδοχή τους, όχι μόνο από το ευρύ κοινό, αλλά και από πολλούς ακαδημαϊκούς και ομότεχνους περιώνυμους συναδέλφους τους, δείχνει μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πορεία.

TSAXOYRIDI.MATHAIOS.KONSTANTINOS.ERT3.BEROIA.14.1.2022 2

Έρευνα, σενάριο, παρουσίαση: Γιώργης Μελίκης.

Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Ζανδές.

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα.

Μοντάζ, γραφικά, κάμερα: Δημήτρης Μήτρακας.

Κάμερα: Άγγελος Δελίγκας.

Ηχοληψία και ηχητική επεξεργασία: Σίμος Λαζαρίδης.

Ηλεκτρολόγος – Χειριστής φωτιστικών σωμάτων: Γιώργος Γεωργιάδης.

Script, γενικών καθηκόντων: Γρηγόρης Αγιαννίδης.

Εκτέλεση Παραγωγής: Εμμανουήλ Ζανδές – Propaganda.

Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα.

Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.