Διήμερο λόγο και τέχνης αφιερωμένη στην Παναγία Θεοτόκο με τίτλο «Εις Δόξαν Εκείνης», πραγματοποιεί ο σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και το τμήμα του μουσικού εργαστηρίου παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού χειμώνα 2015 – 2016, την Κυριακή 18 και την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015.

 

Την Κυριακή

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου θα υπάρξει μεγάλο αφιέρωμα στην Παναγία Θεοτόκο και στις ιερές μόνες που φέρουν το πανάγιο όνομα της με τίτλο: «ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΕΚΕΙΝΗΣ». Η Παναγία αποτελούσε και αποτελεί το πλέον αγαπητό πρόσωπο της ποντιακής λαϊκής λατρείας. Στην Παναγία προσέβλεπε ο λαός και αυτήν επικαλούνταν σε κάθε δυσκολία, προσωπική, οικογενειακή η συλλογική. Η Παναγία υπέρμαχος Στρατηγός προΐστατο στους αγώνες του ποντιακού λαού άλλα και όλου του ελληνικού έθνους, από την βυζαντινή αυτοκρατορία μέχρι και τις μέρες μας .Η Παναγία μητέρα του θεανθρώπου Χριστού μας αλλά και μητέρα όλων των ανθρώπων ακούει με στοργή τις προσευχές μας. Αυτή μεσιτεύει υπέρ ημών στον Κύριο μας. Αυτή κυριαρχεί στην παράδοση και στην αντίληψη ποντιακού λαού.

Στο εντευκτήριο του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», (Οθωνος 12, Σταυρούπολη), στις 18.15, θα πραγματοποιηθεί  ομιλία - διάλεξη από τηνΕλένη Συμεωνίδου (Θεολόγο – υποψήφια διδάκτωρ)με θέμα «Η Παναγία στον Πόντο» και από την Γεωργία Παπαγιανννίδου, διδάκτωρ θεολογικής σχολής, με θέμα «Παναγίες του Πόντου. Μονές και ναοί». Στο συντονισμό της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Πέμπτη

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία με τίτλο «Ση στράταν τη Παναΐας» στο κέντρο πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρ. Τσακίρης», Λαγκάδα 221, Σταυρούπολη.

Συμμετέχουν:  ο Βυζαντινός Χορός των Ιεροψαλτών των Αναλογίων του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Ελευθερίων Θεσσαλονίκης. Προεξάρχει ο πρωτοψάλτης του ναού κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής. Η μουσική ομάδα νέων «ΟΡΦΕΑΣ». Το μουσικό Εργαστήρι (Σάκης Ξενούδης– Κανονάκι, Χάρης Πορφυρίδης-Λαούτο, Βαλάντης Ουζουνίδης - Ούτι, Γιώτης Μαλίτας - Κλαρίνο, Χαρίσης Αλέξανδρος - Πιάνο, Γιώργος Ψωμιάδης - Κρουστά, Ιωσήφ Βαφειάδης - Κρουστά, Πουλαντζακλής Γιώργος – Κεμανέ / Λύρα).  Ιωσήφ Αλμασίδης (ιεροψάλτης).  Πολύκαρπος Κοντοζίδης (ιερόψαλτης ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια για τη μητέρα Παναγία από διάφορες περιοχές του Πόντου από ανώνυμους και επώνυμους λαϊκούς εκφραστές ,και άσματα από την εκκλησιαστική ψαλτική παράδοση μας.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν δυο αθλητές ποντιακής καταγωγής για την ηρωική τους προσπάθεια να φτάσουν στην Παναγία Σουμελά κάνοντας την μακρινή διαδρομή από την Ελλάδα στην μακρινή Τραπεζούντα. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης μαραθωνοδρόμος και ο Βασίλης Καριοφυλλίδης ως ποδηλάτης.

Συντονισμός: Γιάννης Γεωργιάδης. Ηχος - ηχοληψία: Πάρις Βασιλειάδης. Τεχνική κάλυψη σχεδιασμός: Δημήτρης Χάνδρος. Βίντεο κάλυψη: Νίκος Αλβανούδης. Υλοποίηση - μουσική επιμέλεια: Τμήμα μουσικού εργαστηρίου εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ». Ιδέα - σχεδιασμός: Γιώργος Πουλαντζακλής (υπεύθυνος μουσικού εργαστηρίου).