Πασχαλινή χορευτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για 33η φορά από τον Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «ΝΕΑ ΚΟΤΥΩΡΑ» τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις 13 Απριλίου 2015.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών με νικητή για τους μεγάλους, τον Σταμάτη Μουρατίδη, δεύτερο τον Ιωάννη Λιθοξόπουλο και τρίτο τον Χρίστο Μαρμαρίδη του Σταύρου και από τους μικρούς πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Βασίλειος Κουτρουδίτσης, δεύτεροι νικητές αναδείχθηκαν ο Δημήτριος Χ. Λαζαρίδης και ο Αναστάσιος Μαρμαρίδης του Σταύρου και τρίτη η Ευδοξία Μουρατίδου. Ταυτόχρονα ο σύλλογος πρόσφερε κόκκινα αυγά στις οικογένειες του Μεσαίου αναβιώνοντας ένα παλιό έθιμο κατά το οποίο οι νέοι του χωριού με συνοδεία ποντιακής λύρας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι μοιράζοντας κόκκινα αυγά.

MESAIO.PASXA.2

Στην πασχαλινή εκδήλωση χόρεψε το μεγάλο συγκρότημα του συλλόγου. Στη λύρα ήταν ο Παύλος Αμανατίδης και στο νταούλι ο Γιώργος Π. Αμανατίδης. Στους δε παρευρισκομένους μοιράστηκαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και αναψυκτικά. Στο τέλος της εκδήλωσης έλαβε χώρα το κάψιμο του Ιούδα, ένα παλιό έθιμο που συμβολίζει το κάψιμο του κακού και την αρχή μιας νέας ζωής, μιας νέας ελπίδας για τον άνθρωπο. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμανατίδης.

MESAIO.PASXA

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας του χωριού Σταύρος Κυρσταυρίδης, ο δήμαρχος του δήμου Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, οι αντιδήμαρχοι Ηρακλής Τσακαλίδης και Κυριάκος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσαίου Αναστάσιος Λαζαρίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ωραιοκάστρου Χρήστος Παναγιωτίδης, η Βικτορία Γεράκη, ο Λάκης Σημαιοφορίδης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο πολιτευτής Γεώργιος Λαζαρίδης, ο καθηγητής ιστορίας δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος Πελαγίδης, ο τέως γενικός γραμματέας παλιννοστούντων ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Καμενίδης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρούδας Βασίλειος Αρβανιτόπουλος και το διοικητικό μέλος Ασημίνα Μέρμηγκα, η πρόεδρος της κίνησης νέων Μελισσοχωρίου Μαργαρίτα Μπάμπαλα και η αντιπρόεδρος Κ. Καγιά.