Στις εκδηλώσεις Παμποντιακός Πανοΰρ που πραγματοποιήθηκαν στα Σούρμενα Αττικής από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων, συμμετείχε ο πολιτιστικός σύλλογος Αυγής Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκηςτο Σάββατο 18 Απριλίου 2015 στο Παμποντιακόν Πανοΰρ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου «τα παιδιάτου πολιτιστικού συλλόγου Αυγής Θεσσαλονίκης έδειξαν στους παρευρισκομένους το υψηλό επίπεδο της τέχνης που υπηρετούν από πατριωτισμό και αγάπη στην παράδοση, καθώς και την άψογη επιλογή των παραδοσιακών φορεσιών».
Το χορευτικό χόρεψε από όλες τις περιοχές του Πόντου τους χορούς: Γιουβαρλαντούμ - Τέρς του (Ακ Νταγ Ματέν), Τσουρτούγουζουζ (Γκιουμούς Ματέν), Τικ Πάλτσανας (Γαράσαρης), Τίταρα - Ελματσούκ (Κάρς), Τάμσαρα (Γαράσαρης), Τονγιαλίδικο (Τόνγιας), Λετσίνα (Κάρς), Τούρι – Μόντζονος - Τρία τι Κότσαρι (Κάρς), Σερενίτσα (Χερίαινα), Χαλάϊ (Ακ Νταγ Ματέν), Διπλόν Ομάλ (Κιουμούς Ματέν), Καράπουρνάρ (Πάφρα), Άτσαπατ - Σέρρα (Πλάτανα), Κοϊνίκ – Ούτσαϊ (Γαράσαρη), Ο χορός της Μαρίας (Ματσούκα), Κότσαρι (Κάρς).

Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου είναι ο Στράτος Μπίλης, ενώ στη λύρα ήταν ο Κώστας Σαβιολάκης, στο τραγούδι η Νατάσα Σαββίδου και στο νταούλι ο Νίκος Χατζηδαυιτίδης.

Στο τέλος του προγράμματος του Σαββάτου 18 Απριλίου και μέχρι αργά τις πρώτες πρωινές ώρες οι διοργανωτές των εκδηλώσεων κράτησαν άυπνο τον κόσμο με το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι κρασί και χαψία.Το πρόγραμμα πλαισίωσαν οιτραγουδιστές Δημήτρης Καρασαββίδης και Γιάννης Κουρτίδης ο λυράρης Γιώργος Ατματσίδης. Τους τραγουδιστές συνόδευαν ο Γιάννης Αραμαδανίδης (τουλούμ) και Κώστας Ζώης, Γρηγόρης Κεκρίδης και Νίκος Χατζηδαυιτίδης (ταούλ').

AVGI.LAGKADA.SOURMENA.P10100592
Ο παρουσιαστής των ποντιακών εκδηλώσεων, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς με τις
αναφορές του κατά τη διάρκεια της βραδιάς στη μακραίωνη ποντιακή ιστορία και την πλούσια παράδοση φόρτισαν ακόμα περισσότερο τη συναισθηματική ατμόσφαιρα της εκδήλωση «Ο ποντιακός ελληνισμός εξακολουθεί να θαυματουργεί», τόνισε μιλώντας για την απόδοση από τους χορευτές των αρχαίων και ελληνικότατων χoρών του Πόντου.

Το ταφικό έθιμο

AVGI.LAGKADA.SOURMENA.P10100593
Το Παμποντιακόν Πανοΰρ στα Σούρμενα, πραγματοποιείται εδώ και 93 χρόνια. Την Κυριακή έγινε η λειτουργίαστον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Παύλου. Ακολούθησε το Ταφικό Έθιμο με πομπή προς τα Ταφία με τα λάβαρα των συλλόγων και τα χορευτικά με τις φορεσιές, όπου έγινε επιμνημόσυνη Δέηση και Τρισάγιο.

Μοιράστηκαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια από τα παιδιά της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και οι συγγενείς έστρωσαν τραπέζι με εδέσματα ο καθένας στο δικό του μνήμα.
Την αποστολή του συλλόγου από την Αυγή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης συνόδευσαν ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο αντιπρόεδρος Γιάνης Καρασαββίδης ,ο γραμματέας Ηλίας Κεπεσίδης, η ταμίας Αγάπη Οικονομίδου και το μέλος Μαρία Κωνσταντινίδου.

Για να δείτε τη συμμετοχή του συλλόγου πατήστε στο ακόλουθο Link