Μια μικρή γιορτή με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στήθηκε στα γραφεία του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ» το βράδυ της Παρασκευής 17 Απριλίου 2015. Μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν το χώρο του συλλόγου, έτοιμοι για τις Αυγομαχίες, ένα έθιμο που μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Εύξεινο Πόντο.

 

Όπως είπε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στο efxinospontos.gr η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου, «στην προσπάθεια ανάδειξης και διάσωσης του εθίμου, αναβιώσαμε για πρώτη φορά αυτό το πασχαλινό έθιμο, που βρίσκει τις ρίζες του στον Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Η προσέλευση των Αυγομάχων τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων αλλά και μελών και φίλων του Συλλόγου ήταν εντυπωσιακή.

AGIAVARVARA.FAROS.AUGOMAXIES.17.4.2015 MG 115218

Υπήρχε αρμόδια Επιτροπή για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του διαγωνισμού και την εγκυρότητα της κάθε συμμετοχής, γιατί έπρεπε να έχουν όλοι άβαφα, βρασμένα αυγά κότας.

36 Μικροί και 26 Μεγάλοι Αυγομάχοι αναμετρήθηκαν μεταξύ τους, τσουγκρίζοντας αυγά. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν Έπαινο και γλυκίσματα. «Χριστός Ανέστη» λοιπόν και εύχομαι να συνεχίζεται η Παράδοση, να τηρούνται τα ήθη και τα έθιμά μας και να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, έτσι ώστε να διαιωνίζεται η μνήμη του Πόντου».

Νικητές

 

Νικητές ήταν αυτοί που είχαν τα δυνατότερα αυγά στο τέλος του διαγωνισμού και έλαβαν το Έπαθλο. Από τους Μικρούς Αυγομάχους Νικητές ήταν οι: Πεσιρίδου Ανθή, Σιδηρόπουλος Νϊκος, Σαββίδου Ελένη. Από τους Μεγάλους Αυγομάχους Νικητές ήταν οι: Ευδοκίδου Δημητρα και Μουτάφη Μαρία. Τα 600 περίπου σπασμένα αυγά κεράστηκαν στους καλεσμένους και στο τέλος οι εναπομείναντες πιάστηκαν στον κύκλο του χορού.

Οι μικροί Αυγομάχοι

AGIAVARVARA.FAROS.AUGOMAXIES.17.4.2015 MG 115235

 

Οι Μικροί Αυγομάχοι ήταν:Ναζλίδης Γιώργος, Δαλιανίδης Χάρης, Γαρούφης Πέτρος, Πουλή Γεωργία, Μαρίνος Γιώργος, Τσιριγωτάκη Μυρτώ, Κορμανού Μελίνα, Μουταφίδου Δέσποινα, Πεσιρίδου Ανθή, Σιδηρόπουλος Νϊκος, Σαββίδου Ελένη, Ποικιλίδου Κλειώ, Ζαρπάπης Κωνσταντίνος, Ζαρπάπη Νικολέτα, Καρυπίδου Αλεξάνδρα, Ωραιοπούλου Αλεξάνδρα, Ζαγγρίδης Χριστόφορος, Ζαγγρίδη Ναταλία, Μιχαλόπουλος Γιώργος, Μιχαλόπουλος Κώστας, Μιχαλόπουλος Μαρίνος, Σάββαρος Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Βασιλική, Παπαδόπουλος Αλέξανδρος, Πεσιρίδης Κωνσταντίνος, Γεωργοπούλου Μελίνα, Ντάπια Όλγα, Ντάπιας Γιάννης, Καμπουρίδου Αναστασία, Καμπουρίδου Χριστίνα, Μουρατίδης Γιώργος, Μουρατίδου Σοφία, Μουρατίδου Δήμητρα, Βενετούλια Μαρία, Δουλγέρης Γιάννης, Παπαδοπούλου Χριστίνα.

Οι μεγάλοι Αυγομάχοι

AGIAVARVARA.FAROS.AUGOMAXIES.17.4.2015 MG 115297

 

Οι Μεγάλοι Αυγομάχοι ήταν:Ζαρπάπης Γιώργος, Νάκου Ευμορφία, Κοντολέων Δέσποινα, Κοντολέων Ευαγγελία, Ευδοκίδου Δήμητρα, Ποικιλίδης Νίκος, Σαββίδης Σταύρος, Βλάσση Βάσω, Καϊκουσίδου ΄Ολγα, Μουτάφη Μαρία, Τσουμάνης Σωτήρης, Ναυροζίδου Ελένη, Βενετούλιας Φώτης, Τσιφλίδου Αλεξάνδρα, Σιδηροπούλου Άννα, Ζαγγρίδη Ζωή, Σαββίδου Πόπη, Μουταφίδου Μαρία, Αλεξοπούλου Παναγιώτα, Αδαμίδης Γιώργος, Σαμαράς Γιάννης, Σαμαρά Κυριακή, Έφη Χριστοπούλου, Διλγερίδου Μαρία, Μουσουρίδου Λαμπρινή, Παπαδοπούλου Αναστασία.

AGIAVARVARA.FAROS.AUGOMAXIES.17.4.2015 MG 1152125

Ο σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ» με ανακοίνωσή του ευχαριστεί θερμά, τον ποντιακό σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας «Το Κάρς», για τις πληροφορίες που έδωσε για τη σωστή διαδικασία των Αυγομαχιών και την εφημερίδα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και τον διευθυντή της Φόρη Πεταλίδη που παρευρέθηκε στο σύλλογο, παρακολούθησε την αναβίωση του εθίμουκαι δώρισε σε όλους τους συμμετέχοντες την εφημερίδα.