Τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτελινγκ επισκέφθηκαν τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης  Ελληνισμού  (ΠαΔΕΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιάννη Πανταζόπουλο. Με τους ομογενείς και μέλη του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου,  συναντήθηκε η βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, η οποία είναι και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε θέματα της ομογένειας, η οποία και τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε στα Συμμαχικά Νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης.

 

Να επισημάνουμε ότι τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτελινγκ στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι η  μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Η αντιπροσωπεία των μελών της Αυστραλιανής Βουλής, είναι μέρος από τους δεκάδες χιλιάδες Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πρόκειται να βρεθούν τις επόμενες μέρες στα Δαρδανέλια, τιμώντας την  επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης. Η 25 Απριλίου 1915,  είναι ημερομηνία σταθμός για την Ωκεανία, καθώς σ’ εκείνη την μάχη απώλεσαν μια ολόκληρη γενιά, αφού ελάχιστοι από τους νεαρούς στρατιώτες που πολέμησαν μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις επέζησαν. 

Η Χριστίνα Ταχιάου
Η Χριστίνα Ταχιάου και ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, σχολίασαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει μετατρέψει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής μάχης σε ατραξιόν, φιλοδοξώντας να την καταστήσει παγκόσμιο τουριστικό γεγονός. Δημιούργησαν ξενοδοχεία, λιμάνια και αεροδρόμια κοντά στο πεδίο της μάχης για να υποδεχθούν το τεράστιο «κύμα» των τουριστών από τις χώρες των συμμάχων της Αντάντ.

Η Χριστίνα Ταχιάου, επεσήμανε επίσης ότι μεγάλο μερίδιο από τους χιλιάδες επισκέπτες μπορεί να διεκδικήσει και η Λήμνος, καθώς είχε αποτελέσει το ορμητήριο των συμμάχων για την κατάληψη των Δαρδανελίων.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Βουλευτής και πολιτική υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του Ποταμιού «η χώρα μας σε αντίθεση με την Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε να προβάλλει αρκετά το γεγονός, αλλά ούτε και να επενδύσει σε υποδομές. Στην Λήμνο οι προετοιμασίες για την υποδοχή των τουριστών γίνονται σε συνεργασία με Τούρκους ξενοδόχους. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα, για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου μιας τουριστικής πολιτικής που μπορεί να προβάλλει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».