Το μνημειώδες βιβλίο, του Χρήστου Σαμουηλίδη, Μαύρη Θάλασσα, χρονικό από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πέμπτη βελτιωμένη έκδοση, προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, ο εκδοτικός οίκος Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ, το οποίο ο συγγραφέας αφιερώνει στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου, Ρέας.
Το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη, είναι ένα συναρπαστικό και εμβληματικό έργο, που συγκλονίζει με τα φριχτά και ασύλληπτου μεγέθους γενοκτονικά γεγονότα του Πόντου. Είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται σε επική έκταση, με πυρετώδη ρυθμό και με πολύπλευρη δράση το ολοκαύτωμα το οποίο συντελέστηκε στις ακτές του Ευξείνου και μεσογειακού Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα. Η έντονη και παραστατική περιγραφή αρχίζει με το μοιραίο Νεοτουρκικό Σύνταγμα (Χουριέτ) του 1908 που οργάνωσε μυστικά την εθνοκάθαρση των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεχίζεται με τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912 – 1913, όπου για πρώτη φορά επιστρατεύθηκαν οι Ρωμιοί στον τουρκικό στρατό και με τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι χριστιανοί στρατεύσιμοι εντάχθηκαν στα εξοντωτικά Τάγματα Εργασίας, ενώ ο συγγραφές αναφέρεται και στα γεγονότα της αρμενικής γενοκτονίας του 1915.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης οι διωγμοί και οι θανατηφόρες εξορίες των αμάχων Ρωμιών και η ηρωική αντίσταση των Ποντίων ανταρτών στα βουνά κατά τη διάρκεια του πολέμου, της μικρασιατικής εκστρατείας, το κεμαλικό κίνημα, ο μικρασιατικός πόλεμος και η Καταστροφή, οι σφαγές και οι πυρπολήσεις χωριών, κυρίως, στο δυτική Πόντο και καταλήγει στο βίαιο ξεριζωμό και την αναγκαστική Ανταλλαγή των Ελλήνων που επιβίωσαν.
Αυτό το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη, βγήκε μέσα από την ίδια την πραγματικότητα των γεγονότων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από τις εκατοντάδες ζωντανές αφηγήσεις των ίδιων των επιζώντων Ποντίων προσφύγων της πρώτης γενιάς, τις οποίες συνέλεγε ο συγγραφέας και συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Επισκέφθηκε τα σπίτια τους στις συνοικίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα χωριά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, για να περισώσει τα νωπά ακόμα μαρτύρια, τα δεινοπαθήματα και τους ξεριζωμούς των προσφύγων και για να συνθέσει τη ζωντανή ιστορία και την πρωτοφανή τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Χρήστος Σαμουηλίδης ήταν ο πρώτος που μετά από έρευνα σε αρχεία, αλλά και τις συνεντεύξεις Ποντίων και Μικρασιατών, είχε καταγράψει το δράμα της Γενοκτονίας και από τη δεκαετία του 1960 προσέφερε τη γνώση του μέσα από τη λογοτεχνική ματιά.